www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФАВУС?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Какво е фавус?

Фавус (краста, кел) - гъбично заболяване, с локализация главно в окосмените части на главата. Кожата и ноктите се увреждат по-рядко. При болните с отслабен имунитет може да има нарушения и във вътрешните органи и костите, защото гъбичките се разпространяват с кръвния поток. Причинител е гъбичката Trichophyton Schoenleinii - много устойчива във външна среда, заразяването става при непосредствен контакт с болния или чрез заразени вещи. Това заболяване е известно от древни векове.

Симптоми на фавус?

Първите симптоми на фавус в окосмените части на главата са появата на червени петна около окръжността на космения фоликул. След около 2 седмици, в центъра на петното се появява образувание с размерите на глава на топлийка, със светложълт цвят: това са скутули - натрупване на гъбички. Те изглеждат като сухи, плътни и кръгли светложълти корички с приповдигнати краища и "вдлъбнат" център. Коричките имат изключително неприятна миризма, а под тях кожата е възпалена и кървяща. Те бързо се сливат, като обхващат цялата окосмена част на главата. Косите започват да посивяват, стават тъмни, постепенно опадат. След опадане на космите остават белези, участъци, върху които космите повече не растат, тоест оплешивяването е необратимо.

Фавусът на гладката кожа се характеризира с появата на червени петна с неправилна форма и ясно очертани граници, по повърхността на петната се наблюдава люспене. При скутулярната форма, ако скутулите паднат, се наблюдават дълбоки ерозии. След лечение рядко остават белези.

Какво представлява фавус на ноктите?

Фавусът на ноктите обикновено се появява след инфектирането на окосмените части на главата и тялото, но може да се прояви понякога най-напред и по ноктите. В началото на заболяването първо се уврежда кожата на възглавничките - под ноктите или отстрани: на мястото на гъбичното заразяване се появяват жълти точкови петна, които напомнят скутули, които постепенно се уголемяват. Повърхността на ноктите придобива сив оттенък, под предния им край роговицата на кожата започва да се рони, роговите пластини частично се люспят. При по-нататъшно развитие на болестта пластините на ноктите се разрушават.

 

Лечение на фавус

Препоръчва се да се извършва в стационар, в отделни случаи може и амбулаторно.

При лечение на фавуса на окосмената част на главата се препоръчват низорал, а за

местно третиране - 1 %-но салицилово масло (превръзка на огнището на увреждане, с последващо опадане на скутулите), серно-катранен или серно-салицилов мехлем, 2%-ен спиртен разтвор на йод и т. н.

При увреждане на кожата се предписват външни противогъбични препарати: микосептин, микоспор, миконазол, клотримазол и т. н.

При увреждане на ноктите се използват ламизил (тербинафин), интраконазол, орунгал.

Всички лекарствени средства трябва да се предписват от лекуващия лекар

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 85 посетителя в сайта