www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КРИПТОРХИЗЪМ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на крипторхизъм

Нормално при раждането двата тестиса на момчетата са се спуснали вече в (скротума). Ако това спускане не се извърши на време, говорим за КРИПТОРХИЗЪМ. Той обичайно е едностранен и рядко двустранен. Спирането на тестиса може да стане на различни места по неговия път, но е най-често в слабинния канал.

Симптоми при крипторхизъм

Задържаният тестис атрофира и губи своите функции. Тестисът е задържан в слабинния канал и дава чувство на болка, вследствие на теглене или притискане. При прегледа в скротумната торбичка не се открива тестиса . По хода на слабинния канал се забелязва леко изпъкваща подутина.

Лечение на крипторхизъм

Лечението на крипторхизма у децата може да бъде консервативно и оперативно, а при възрастните е изключително оперативно. Лечението с хормони е с ограничено приложение то главно като опит, преди да се предприеме операция, или при деца с двустранен крипторхизъм, с изразено полово недоразвитие и хормонални смущения. Най-добре е в тези случаи лечението да се води от специалист по ендокринни заболявания. Важен е въпросът, кога трябва да се извърши операцията. Когато тестисът се намира подвижен в слабинния канал, има надежда до половото съзряване той постепенно да слезе в мъдната торбичка. Когато операцията е наложителна, тя трябва да се извърши между 5 - и 7-годишна възраст.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1113 посетителя в сайта