www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Рак на пениса

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Тумори на пениса. Описание на тумори на пениса

От всички новообразувания на половия член най-голямо значение има ракът (carcinoma penis). Той се среща във възрастта над 50 год.

Причини за рак на пениса

Като етиологични моменти, които допринасят за развитието на рака на половия член, се смятат фимозата и хроничните възпалителни процеси, като баланит, баланопостит и кондиломите. Развива се върху главичката на пениса и вътрешния лист на препуциума.

Видове форми на рак на пениса

Според развитието му различаваме три форми рак на половия член: 1) папиларна - най-честа; 2) улцерозна и 3) инфилтративна най-рядка.

Симптоми  на рак на пениса

Заболяването започва безсимптомно. На главичката на пениса или препуциума се появява малък възел или уплътнение, което постепенно се развива и преминава в някоя от патологичните форми. Болките са незначителни. Лимфните възли в ингвиналната област още в началото на заболяването са увеличени. Увеличението им се дължи както на възпалителна реакция, така и на метастазиране на раковата тъкан. Разпространението на рака по съседство върху скротума и тестисите настъпва по-късно. Улцерозната и инфилтративната форма на рака на половия член имат по-бърз растеж, лесно се разязвяват и кървят .Лечението е оперативно.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 125 посетителя в сайта