www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ФИСТУЛИ МОГАТ ДА ПОКАЧАТ ТЕМЕПЕРАТУРАТА

(0 votes, average 0 out of 5)Фистули. Описание на фистула


Фистулата представлява канал, който съединява дълбоки тъкани, органи и кухини с външната покривка на тялото, или пък съобщение между кухи органи. Фистулата е постлана с гранулации или епител.

Видове фистули по произход
По произход фистулите биват: вродени и придобити. Вродените фистули са остатък от ембрионалния живот. Тези фистули секретират мукозна течност. Придобитите фистули се дължат най-често на патологични процеси, които се развиват в някой канал или кухина на организма. Например при тежко раждане може да се образува фистула между пикочния мехур и влагалището поради гангрена на двете стени. Могат да фистулизират чужди тела, заседнали в тъканите. Фистули могат да се образуват и при разпадане вследствие специфични възпалителни процеси (туберкулоза, актиномикоза, сифилис) или пък при разпадане на злокачествени тумори.


Видове фистули по форма и разположение
По форма и разположение фистулите биват: външни, когато изходното отвърстие се открива върху кожата, вътрешни, когато се открива върху лигавицата на някой вътрешен орган, и п ъ л ни (комплектни), когато фистулите съединяват кожата с лигавицата на вътрешен орган. Най-често срещащите се от тези три вида фистули са комплектните. Към тях се отнасят стеркоралните фистули, които съединяват някое черво с повърхността на кожата. Те се образуват спонтанно или най-често се дължат на оперативно вмешателство. Когато едната страна на червото е отворена или зашита за кожата, фистулата е странична . При прекъсване целия лумен на че вото и откриването му навън от кожата се говори за к рай н а фистула.Такъв вид фистула представлява т.нар. anus praeternaturalis (противоестествен анус), при който по оперативен начин сигмата е изведена навън от коремната стена. Чревните фистули биват още тръбни  и  устообразни. При тръбните между кожата и червото се намира канал, а при устообразните няма канал и мукозата на червото е залепена за епитела на кожата. Първите могат спонтанно да се излекуват, а вторите само оперативно.


Симптоми при фистули

Фистулите секретират гной, жлъчка, фекалии и др. усложнения при фистулите. При гнойни фистули задръжката на секрета може да предизвика покачване на температурата, разтрисане и подуване в областта на фистулата. Загубата на течности и сокове изтощава организма. Например при стеркоралните фистули голяма част от хранителните сокове не се използуват, понеже изтичат от фистулата. Фистулите дават възможност за вторична инфекция. Те могат да се изродят злокачествено. Фистулите мацерират кожата, което води до образуване на екзема, която мъчно оздравява. Фистулите се разпознават по тяхната форма, вид, локализация и секреция.

Лечение на фистули
Лечението на фистулите се състои в отстраняване на причината. Лекуват се оперативно .

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 214 посетителя в сайта