www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Хистерия е женско заболяване

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Хистерията - описание

Хистерията се изразява с много разнообразни симптоми, които дори могат да наподобяват органични, нервни и вътрешни заболявания. Затова най-често уязвими са хората с лека неуравновесена висша нервна дейност. Жените боледуват 20 пъти повече от мъжете. Обикновено се засягат хора в по-млада възраст. Влияние оказват също възпитанието и социалната среда, в която човек живее. До остро психично напрежение могат да доведат стресове като загуба на близък човек, опасност за живота (земетресение, пожар), семейни  конфликти, разводи, несполуки в работата и любовта и др.

Форми на хистерия

Хистерияти се изразява в две форми: хистеричен характер и психичен припадък.

Хистеричният характер се проявява всекидневно в живота на хистерика. Той е емоционален, лабилен, впечатлителен, плачлив, проявява страх и много лесно се поддава на хипноза.

Психичният припадък се получава обикновено при силни психотравми (за разлика от епилептичния). Болният изпада в безсъзнание, без да се удари, извършва некоординирани движения с крайниците, къса си дрехите си, очите му са затворени. Понякога тялото на болния заема формата на дъга (подпрян е на главата и стъпалата си). Обикновено горните крайници са свити в пръстите. Получава се т.нар. акушерска ръка. Припадъкът може да  трае от няколко минути до няколко часа. При събуждането болният е напълно ориентиран и трудоспособен.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 103 посетителя в сайта