www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ ПРИ БЪБРЕЧНА КОЛИКА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Режим при бъбречна колика

Болният трябва да бъде поставен в затоплено легло и се прилага топлина по различни пътища. Поставят се грейка на кръста, корем а и крайниците. В някои случаи болният предпочита съгряващи компреси на кръста. Добър спазмолитичен ефект се получава от гореща вана (39-41 градуса), която може да улесни изхвърлянето на малък камък.

Действия при бъбречна колика

Ако болният няма повръщане, дават се обилно диуретични чайове: от меча стъпка, полски хвощ, червени корени на брош, хвойна, вишневи дръжки, царевична коса и др. Понякога поетите течности и глицеринът (по 1 супена лъжица на 1/2 час с вода 3-4 пъти) предизвикват изхвърлянето на камъка. Високата топла клизма с 1 л вода с 38-39 градуса може да купира един пристъп и да помогне на из­раждането на камъка.

Болният трябва да бъде поставен на спокойствие. Трябва да се има предвид, че афектите и нервното напрежение могат да засилят или предизвикат колика.

Диета при бъбречна колика

Болният получава храна едва след купирането .на пристъпа. При продължителен пристъп храна се дава не по-рано от 12 часа от началото на коликата. През първите 3-4 дни се дават мляко, желета, оризено-слизести супи, хляб, сухар, масло, мармалади. След това диетата се определя съобразно диатезата и състава на камъка.

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 423 посетителя в сайта