www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на бъбречнокаменната болест

Едно от най-често срещаните заболявания на пикочната система е бъбречнокаменната болест, т. е. формирането на твърди, камъкоподобни образувания в бъбреците и пикочните пътища. Множество фактори играят роля за образуването на бъбречни камъни: наследственост, нарушение на обмяната на веществата, смущение във функцията на някои жлези с вътрешна секреция, инфекции на пикочните пътища, залежаване, липса на някои микроелементи в урината, осигуряващи разтворимостта на солите, прекомерна употреба на някои храни, сух и горещ климат и др.

Видове камъни в бъбреците

По своя състав камъните могат да бъдат: уратни, оксалатни, фосфатни и смесени камъни.

Симптоми при бъбречнокаменна болест

Най-типичен пример за камъни в бъбреците е бъбречната криза, придружена с болка. Тази болка обикновено е едностранна, понякога много силна, локализирана в кръста и често излъчваща се към съответната половина на корема и пикочния мехур. Болният може да има гадене, повръщане, подуване на корема, често уриниране, придружено от парене. Често в урината има кръв - от невидимо с просто око количество до видимо кървава урина. Към края на кризата болният нерядко изкарва с урината камъче, което трябва да се запази за лабораторен анализ.

Начини за предпазване от образуване на камъни в бъбреците

За да се предотврати образуването на бъбречни камъни и нарастването на вече образуваните, са необходими редица профилактични и лечебни мерки. Те могат да бъдат общи и специфични. Общите мерки и се отнасят за всички видове бъбречни камъни. Те са следните: да се поемат повече течности, за да се разрежда урината; храната да е разнообразна, богата на витамини; да се избягва обилното потене, което създава предпоставки за сгъстяване на урината и образуване на камъни; да се избягва застоялият живот; да се избягват или лекуват своевременно инфекциите на пикочните пътища. Специфичните мерки съответства на вида на бъбречните камъни.

Специфични мерки при различните видове камъни в бъбреците

Уратни камъни. Тъй като тези камъни се образуват от пикочната киселина в кисела урина с рН между 5,2 и 5,8, най-същественото от лечебните и профилактичните мерки е системното алкализиране на урината с оглед нейното рН да бъде между 6,4 и 6,8. Това се постига с хранене с предимно млечно растителна храна. Консумацията на месо се ограничава до 2-3 пътидневно. Трябва да се избягват животински вътрешности. Препоръчва се пиенето на негазирани минерални води с алкализиращи свойства - хисарска, горнобанска. Ако с xрaнителния и питейния режим не се постигне необходимата алкализация на урината, трябва да се приемат системно лекарства. При тези камъни се препоръчва и лечение с лимони. Системната алкализация на урината не само предотвратява образуването на уратни камъни, но може дори и да разтвори образували cе вече такива. Уратните камъни са единствените, които могат да бъдат разрушени само с лекарствени средства.

Оксалатни камъни. Тези камъни не могат да се разрушават с помощта на медикаменти. Ако се е образувал камък с диаметър по-голям от 1 см, той трябва да се отстрани оперативно. За предотвратяване образуването на камъни се препоръчва ограничаване на млечните храни, заради богатото калциево съдържание (камъните най-често са калциев оксалат). По-малко значение има ограничаването на зеленчуците, съдържащи оксалати (спанак, киселец, бобови растения, както на какаото и шоколада. За профилактика на образуването на оксалатни камъни се препоръчва системното поемане на магнезиеви соли и витамин В6.

Фосфатни камъни. И тези камъни не могат да се разруша¬ват с помощта на лекарства. Отстраняването им става оперативно. За да не се образуват нови камъни и да не нарастват наличните, необходимо е урината да се подкиселява системно нейното рН трябва да бъде около 6,0. Това се постига с консумацията на повече месо и пиене на подкиселаващи минерални води. Тъй като тези камъни се образуват обикновено при тежка инфекция на бъбреците и пикочните пътища, борбата с тази инфекция е от голямо значение. За да се ограничи резорбцията на фосфати в червата, се препоръчва поемането на алуминиеви препарати. Пиенето на отвари от някои билки и растения, като мечо грозде, коса от царевица, полски хвощ, дръжки от череши, лешникови черупки и др., е полезно, тъй като те разреждат урината и променят нейната киселинност. Надеждата да се разрушат оксалатните и фосфатните камъни с пиенето на отвари и билки е наивна и не е потвърдена от многото научни и клинични наблюдения.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 109 посетителя в сайта