www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТРУДНО УРИНИРАНЕ. Проблеми с уринирането

(3 votes, average 3.67 out of 5)

 

Нормално уриниране

Здравият човек нормално уринира 5-6 пъти за 24 часа, и то предимно през деня, като отделя за този период 1500-2000 мл урина. Разбира се, количеството на урината зависи от количеството на поетите течности и от степента на изпотяването.

Причини за често уриниране

Редовното отделяне на по-големи  количества урина (над 2 литра за 24 часа), съпроводено обикновено с по-често уриниране, се среща при различни заболявания - захарна болест, безвкусен диабет, напреднали хронични бъбречни заболявания.

Причини за намалено уриниране

Намаленото количество на урината може да бъде резултат на увеличено изпотяване, оскъдно поемане на течности, а също и на сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания.

Причини за спиране на уринирането

Спирането на отделянето на урина може да се дължи на пречки за изпразването на пикочния мехур. При възрастни мъже най-честа причина е увеличението на простатната жлеза. Липса на урина в мехура се среща при тежки остри заболявания на бъбреците и запушване на по-горните отдели на пикочните пътища от камъни и други механични фактори.

Причини за често уриниране

Често уриниране се среща при възпаление на пикочния мехур (цистит), при увеличена простатна жлеза, при диабети при някои бъбречни заболявания. Нощното уриниране не е нормално явление. То се среща у възрастни хора, при някои сърдечни заболявания, бъбречни увреждания, увеличение на простатната жлеза, захарна болест и др.

Причини за незадържането на урина

Незадържането на урината се дължи на заболявания на пикочния мехур - фистули, увреждане нa сфинктeра на мехура, при някои органични нервни заболявания, при вродени дефекти на пикочната система.

Причини за промяна на цвета на урината

Промени в цвета на урината. Нормалният цвят на урината е от светложълт до тъмножълт. Колкото количеството на урината е по-голямо, толкова тя е по-светла и обратно. Честа болестна промяна в цвета на урината е почервеняването й, дължащо се на наличието  на кръв. Това се среща при бъбречни камъни (често при бъбречни кризи), възпалителни заболявания на бъбреците и  при редица заболявания на пикочния мехур - възпаление (цистит), камък, папилом, увеличение на простатната жлеза. Друг, важен белег е мътната урина. Това може да е невинна проява и да се дължи на наличност на соли в нея, които се утаяват на дъното на съда. Мътната урина обаче, често говори за наличност на инфекция на пикочните пътища цистит, цистопиелит, пиелонефрит. Понякога урината става тъмна като бира. В такива случаи в урината често се установяват жлъчни пигменти  - билирубин и уробилиноген. Това се среща при жълтеница, която е израз на жлъчно или чернодробно заболяване.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 211 посетителя в сайта