www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Нефрит. Остър нефрит

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание и симптоми  на остър нефрит

При децата и подрастващите острият нефрит обикновено  протича с характерни изяви - болка в кръста, отоци по крепачите, намаляване количеството на урината, често кървава урина, повишено кръвно налягане. Общото състояние е силно засегнато. Нерядко се наблюдават гърчове, немотивиран задух, стягане в гърдите от типа на т.нар. сърдечна астма.При възрастните острият нефрит започва често нетипично - с лек, едва забележим оток, незначителни изменения на урината, но с тежки сърдечносъдови прояви - високо кръвно налягане (особено диастоличното -ниското), сърцебиене, силно пристягане в сърдечната област.

Разпознаване на остър нефрит

Разпознаването на острия нефрит (специално в типично изявените случаи и при децата) не среща особени затруднения. По-трудно е разпознаването му в нетипичните случаи и у възрастните хора. Поставянето на диагнозата се основава освен на клиничнпте прояви и разказа на болния също така и на грижливото и многократно изследване на урината и кръвта, сърцето, очните дъна.

Прогнози при остър нефрит

Протичането и изходът на острия нефрит биват различни в отделните случаи. В по-леките случаи и при деца и подрастващи болестта показва склонност към постепенно затихване. Най-рано се нормализира кръвното налягане - след 4-5 седмици от началото на заболяването. По-късно изчезват и другите прояви - към 3-4-ия месец. Приема се, че при благоприятен ход на заболяването пълно възстановяване настъпва след около 1 година. В около 5% от болните болестта преминава в хронична форма. При възрастните болни острият нефрит протича в много случаи нетипично - само с някои клинични или лабораторни находки (например само с повишено кръвно налягане н с незначителни изменения в урината). Въпреки тази оскъдност и нехарактерност на кл иничните прояви и лабораторните находки острият нефрит у възрастните протича по-неблагоприятно. В много случаи той води до тежки сърдечно-съдови нарушения преминава в хронично заболяване 4-5 пъти по-често, отколкото у младите болни.

Профилактика на остър нефрит

За предпазване от остър нефрит след всяко боледуване от  ангина, простуда или грип трябва да се направят неколкократни проверки на урината и при най-малките изменения болният да остане на легло.

Лечение на остър нефрит

При всяко подозрение за остър нефрит болният трябва да остане на легло в продължение на 2-3 седмици. Препоръчва се топло на кръста и краката. Ако обаче в урината има кръв, топло не се слага. Препоръчваните по-рано режими на глад и жажда днес не се прилагат. Своевременното лечение на острия нефрит е най-сигурната гаранция за добър изход на заболяването и избягване на прехода в хронично заболяване. Това лечение обаче не трябва в никакъв случай да се провежда от некомпетентни хора, а да се повери колкото може по-рано на лекар, за да се пердотварти усложнения от острия нефрит.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 233 посетителя в сайта