www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕФРИТ. Какво представлява хроничния нефрит

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на хроничния нефрит

Понятието хроничен нефрит включва редица заболявания на бъбреците, които се отличават помежду си по своите причини, клинични прояви, протичане и изход. Разграничаване на различните типове хроничен нефрит не е само от теоретичен интерес. То има и голямо практическо значение по отношение  на лечението и изхода. Правилната разграничаване и разпознаване на отделните клинични типове хроничен нефрит е трудно и изисква специални изследвания.

Причини за хроничния нефрит

Причините на хроничния нефрит все още не са напълно изяснени. В около 20% от случаите той е последица от прекаран остър нефрит. Приема се, че преходът в хроничен нефрит е по-чест при възрастните болни (над 40-годишна възраст), при недобре лекуваните бални, както и при болните, не спазващи необходимия режим и диета през възстановителния период. Няма установена връзка и зависимост между тежестта на проявите на острия нефрит и вероятността за хронифицирането му. При болшинството от болните с хроничен нефрит обаче причината не може да се установи със сигурност. Подозират се чести и незначителни инфекции (ангина, синузити, бронхит) и злоупотреба със спиртни питиета, някои медикаменти, нарушение на обмяната на веществата (напр. подагра),хронични интоксикации, продължителна излагане на студ и влага. За да се стигне да изявена заболяване на бъбреците, причините на хроничния нефрит трябва да действуват върху организма панякога с десетилетия. От голямо значение е и състояние  на самия организъм неговите съпротивителни сили и реактивни механизми.

Симптоми на хроничния нефрит

Началото и ранната фаза на хроничния нефрит са в повечето случаи твърде неопределени, не характерни и мъчно доловими. Най-чести са общите оплаквания - слабост, безсилие, отпуснатост, лесна уморяемост. Тези болни често биват третирани ката болни от анемия. В редица случаи първите оплаквания на балния са главоболие, нарушение на зрението, на-малена умствена работоспособност. Ако тези оплаквания  са резултат на невроза или пубертетна възраст, измерването на кръвната налягане обикновена открива умерено повишени стойности - около 150-160 мм за систолната и скала 100 мм за диастолнота налягане. Често повишаване  на кръвното налягане са непостоянни и могат да изчезнат немотивирано или след прилагането на лечение и режим. С течение на времето хипертонията става постоянна. В много случаи болният има тъпи болки, тежест и други неопределени и неприятни усещания в областта на кръста, нарушения в уринирането. Понякога болният съобщава и за бързо преходни и незначителни отоци на клепачите и в областта на глезенните стави. Не са редки оплакванията от липса на апетит, жажда, неприятен вкус в устата. Всички тези оплаквания будят подозрение за хронично бъбречна заболяване и трябва да насочат болния към лекар.

Разпознаване на хроничния нефрит

Разпознаването на хроничния нефрит е и много лесно, и много трудно. Лесно е да се установи, че съществува хронично заболяване на бъбреците, но понякога е трудно да се установи неговият характер  и фаза на развитие. Всеки болен с подозрение за бъбречно забобяване трябва да бъде насочен към специалист и да бъде подробно изследван.

Протичането и  изходът на хроничния нефрит зависят от характера на болестния процес. Различните форми имат различна прогноза. От голямо значение са ранното разпознаване и съответното лечение и  режим.

Прогнози при хроничния нефрит

При благоприятни обстоятелства протичането на хроничния нефрит може да се продължи  с десетилетия. Пълното оздравяване е много рядко явление. При неблагоприятни обстоятелства (не спазване на режими диета, допълнителни заболявания) състоянието на болния непрекъснато се влошава и завършва с бъбречна недостатъчност.

Лечение на хроничния нефрит

Лечението на хроничния  нефрит в неговата начална фаза (т. нар. компенсирана фаза) е свързано с определен режим  на живот и хранене. Болният трябва да избягва простуди и вредни външни въздействия - влага, течение, физически и умствени напрежения, контакт с токсични ,вещества и редица медикаменти. В много случаи се налага трудоустрояване (евентуално временно пенсиониране). На болния трябва да се осигури 2-3 пъти годишно санаториално лечение при сухи и топли климатични условия - напр. Сандански, Хисаря, Петрич. Болният трябва да прекарва на легло 10-12 часа в денонощие и при най-малките прояви на простуда да се съветва с лекар.

Диета при хроничен нефрит

Диетата зависи от степента на нарушение на бъбречната функция. При липса на изразена бъбречна недостатъчност е рзрешена доста разширена диета с почти нормално състояние на съставките. Белтъчини (специално от млечен произход) се дават в нормални стойности. Плодове и зеленчуци (пресни консервирани) са разрешени в неограничени количества. Количеството на течностите се диктува от количеството на урината. Мазнините(специално растителните) не се ограничават. Използуват се слаби подправки - копър, чубрица, джоджен, сладък червен пипер, доматено пюре. Готварската сол се ограничава според стойностите на кръвното налягане. При нормално кръвно налягане и задоволително количество на урината се позволява приемането на 5-7 г готварска сол на ден. При повишаване на налягането и намаляване количеството на урината готварската сол се ограничава. Спиртните питиета и силните подправки са забранени диетичният режим се обуславя от функционалниет възможности на бъбреците и се определя винаги от лекуващия лекар. При нарушение в бъбречната функция (при наличие на т. нар. декомпенсация) болният трябва обезателно бъде настанен в болница, където да се лекува.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 339 посетителя в сайта