www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на бъбречната недостатъчност

Бъбреците са жизнено важен отделителен орган, които отделя излишната вода, вредните продукти и ненужните соли, излъчени при обмяната на веществата. Когато бъбреците са увредени от някакво заболяване, те не могат да изпълняват добре тази своя отделителна функция. Това болест но състояние се нарича бъбречна недостатъчност. В зависимост от това, дали бъбречната недостатъчност е резултат на остро, бързо развиващо се бъбречно заболяване или е последица на бавно и дълго протичащо увреждане, различаваме остра и хронична бъбречна недостатъчност.

Остра бъбречна недостатъчност

Остра бъбречна недостатъчност. Острата бъбречна недостатъчност е тежко, драматично състояние, при което бъбреците внезапно преустановяват образуването на урина и болният престава да уринира. Това се случва при различни заболявания и наранявания - тежки остри бъбречни заболявания, големи кръвозагуби, тежки наранявания с шок, обезводняване {неспирни повръщания и диарии), тежки инфекции и др. Заболяването протича много тежко. Поради спрялото отделяне на урина организмът се отравя от различните токсични вещества и бързо (в разстояние на 4-5 дни) развива уремия. Болният започва да повръща, не се храни и ако не се вземат енергични мерки, след 8-10 дни може да настъпи смъртен изход. Напредъкът на медицинската наука и техника даде възможност при тези болни да се приложи лечение с изкуствен  бъбрек и да се поддържа животът, докато заболелите бъбреци отново започнат да отделят урина. Това става най-често след 15-30 дни. Тези състояния трябва да се различават от заболяванията, при които болният не може да уринира не защото бъбреците не могат да образуват урина, а защото съществува механична пречка за изпразване на пълния с урина пикочен мехур. Последното състояние се среща най-често при възрастни мъже с увеличена простатна жлеза. Катетеризацията на пикочния мехур потвърждава наличността па задържа урина  и облекчава състоянието на болния.

Предпазване от остра бъбречна недостатъчност

За предпазване от остра бъбречна недостатъчност се вземат мерки за намаляване на травмите, за предотвратяване на инфекциите (специално аборти, които не се извършват под лекарски контрол), отравянията и тежките остри заболявания на бъбреците. Хронична бъбречнa недостатъчност. С хронична бъбречна недостатъчност завършват обикновено различните хронични бъбречни заболявания - хронични нефрити, хронични пиелонефрити, бъбречна поликистоза и др. Хроничната бъбречна недостатъчност се развива бавно и постепенно в течение на години в някои случаи незабележимо.

Симптоми при остра бъбречна недостатъчност

Haй-често с течение на времето болните започват да се оплакват от лесна уморяемост, стават по-бледи (развиват анемия), апетитът намалява. Започват да уринират по-често и отделят голямо количество урина. С напредване на болестта болните получават гадене и повръщане. Изследването на кръвта и урината дава данни за нарушена бъбречна функция. Хроничната бъбречна недостатъчност понякога протича скрито и  незабелязано и се изявява с белезите на напреднала бъбречна недостатъчност. За да се избегнат такива неприятни изненади, всеки човек трябва да изследва урината си 1-2 пъти в годината, дори и да няма оплаквания. Наличността на албумин в урината и евентуални кръвни клетки (левкоцити и) дават основание да се подозира бъбречно заболяване. Появата на жажда и често уриниране (включително и нощно) не трябва да се пренебрегва, а трябва да бъде повод за изследване на урината и кръвта с оглед на две заболявания захарна болест и хронично бъбречно заболяване. Ако се установи анемия  с неясна  причина или повишено кръвно налягане, също трябва да се изследва урината. Изследването на очните дъна може да подскаже наличност на хронично бъбречно заболяване.

Профилактика на бъбречната недостатъчност

Ранното откриване на хронични бъбречни заболявания осигурява навременното лечение, въпреки че борбата  с тези заболявания е трудна. В тези случаи може да се разчита на диетата, която не трябва да бъде прекалено строга, но не и свободна. В профилактиката на хроничната бъбречна недостатъчност са от значение мерките, които целят да намалят заболяемостта от остри и  хронични бъбречни болести. Важен дял заемат мерките срещу бъбречнокаменната болест, инфекциите, вродените заболявания на пикочните пътища, злоупотребата с лекарства и др. страдания, които помагат за появата на бъбречна недостатъчност.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 138 посетителя в сайта