www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ - КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

слънчева алергия

 

Какво представлява слънчевата алергия?

Пекли сте се на слънце и около врата, деколтето, на ръцете или раменете ви се е появил обрив. Силно сърбящ. Точно това представлява популярната слънчева алергия.
"Словосъчетанието обаче не е съвсем точно, тъй като алергия към самите слънчеви лъчи няма. Съществува т. нар. слънчева уртикария или "копривна треска", защото настъпващият с нея обрив прилича на "ужилване" от коприва", обяснява д-р Светлана Гоцева, дерматовенеролог от столичната болница "Торакс". И продължи: "Слънцето провокира редица кожни заболявания , но обикновено това става в комбинация с някакъв алерген - медикамент, козметика, храни, растения и др. Наблюденията показват, че обривите са по-чести при жени и при хора с по-светла кожа".

Д-р Гоцева припомни, че според цвета на кожата и реакцията на организма към ултравиолетови лъчи, съществуват 6 фототипа кожа, определени от американския дерматолог Томас Фицпатрик.

Типове слънчева алергия

Те са следните:
Първи тип - много бяла кожа, която изгаря на слънце (албиноси);
Втори тип - руса или червена коса, бледа кожа, която лесно изгаря и трудно пигментира;
Трети тип - кавказка раса (европейци) - сравнително лесно получават тен;
Четвърти тип (средиземноморски) - матова кожа, тъмна коса и очи, почти не изгарят на слънце;
Пети тип - индивиди с кафява кожа (индийци), която рядко изгаря на слънце, лесно пигментира;
Шести тип - тъмна кожа (африканци), която никога не изгаря.
В Централна Европа са разпространени първите четири фототипа.

Слънчева алергия при деца

При децата по-рядко се стига до алергични реакции, предизвикани от слънце, но все пак трябва да уточним, че малките до 1 година много внимателно трябва да се излагат на слънчеви лъчи. "А тези до 5-6 месечна възраст - въобще не трябва да ходят на плаж. Когато родителите ги извеждат навън, задължително трябва да ги намажат с фотопротективен продукт. Малките да бъдат също с шапки, под чадър и да се избягват разходки в най-жежките часове между 11 и 16 ч", изброи д-р Гоцева. Тя добави, че има специално разработени препарати за деца, които не са алергизиращи.
Дерматоложката е категорична, че "трупането на тен" на слънце или още по-лошо - в солариума, предизвиква по-бързо стареене на кожата и увеличава риска от образуване на различни предракови и ракови състояния. Кожата има имунологична памет и "не забравя" кога сме се излагали неразумно на слънце и след години "отговаря" с появата на такива опасни образувания. "Затова в последните години има тенденция за подмладяване на кожния рак, т. е. атакува по-млади хора", каза още д-р Гоцева.

Какво да правим, ако ни атакува слънчевата алергия, която обикновено се усилва вечер и не ни оставя да спим?

Да, разумно е да се скрием на сянка, защото там обривите се успокояват, но не е достатъчно. "Налага се да се обърнем към специалист, който да постави правилната диагноза и да предпише адекватно лечение", заяви д-р Гоцева. Обикновено се дават антиалергични препарати под формата на таблетки, но може и да се приемат инжекционно (при по-тежките случаи) както и локално като кортикостероидни кремове и хидратиращи лосиони. "Ако не се вземат мерки навреме, заболяването може да хронифицира и всеки следващ негов епизод да е по-тежък", предупреди д-р Гоцева. За съжаление слънчевата алергия не може да се излекува окончателно, но ако се спазват съветите на дерматолога, може да протече значително по-леко и по-рядко да ни мъчи.

Как да се предпазим от слънчевата алергия?

"Фотопротекцията е най-важната стъпка при лечението на това и други подобни оплаквания", категорична е д-р Гоцева.

Затова тя съветва:
- Носете защитно облекло - дълъг ръкав, светли материи, шапка с периферия, очила. В някои страни съществуват дори дрехи с УВ-протектиращ фактор
- Намазвайте достатъчно количество от слънцезащитните продукти. А именно - по 2 милиграма на квадратен сантиметър или около 30 мг за цялото тяло като повторното нанасяне да е на всеки 2 часа. И след всяко излизане от водата, разбира се. Не подминавайте фините зони като устните.
- Препаратите, които избирате, е добре да са с широк спектър на защита - срещу УВ А и УВ Б-лъчите и фактор над 30, а за хора с проблемна кожа да е 50+.
- Имайте предвид, че препаратите за бързо получаване на тен, могат да алергизират кожата.
- Да се внимава с комбинацията "излагане на слънце" и прием на медикаменти, които правят кожата по-чувствителна (това са т.нар. фотосенсибилизатори). Става дума например за определени хормонални препарати, противозачатъчните таблетки, антибиотици предимно от групата на тетрациклина, успокоителни и др.
- Препоръчително е престоят на слънцето да се увеличава постепенно, за да се закали кожата.
- И накрая - добре е цялото семейство да знае, че използването на фотопротективните кремове не е причина да се удължава престоят под изгарящите лъчи.

 

Прочетете още:


СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ - КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

ДЕРМАТИТ - лечение на лекарствения дерматит

НЕВРОДЕРМИТ - как да го познаем

ВРОДЕНА ЕКЗЕМА

СЕБОРЕЙНА ЕКЗЕМА НАТРУПВА ЛЮСПИ ПО КОЖАТА

ЕКЗЕМА - причини за екзема

УРТИКАРИЯ. Копривна треска

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА СЪРБЕЖ

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 179 посетителя в сайта