www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОВРЪЩАНЕ НА КРЪВ ОТ СТОМАХА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Кога се наблюдава повръщане на кръв от стомаха?

Често се среща повръщане на кръв, вследствие разрушаване на кръвоносни съдове от язвата. Повръщането на кръв е толкова характерно за язвената болест, че често при неговата поява може да се постави диагнозата.

Симптоми при кръвотечения от стомаха

При неголеми кръвотечения от стомаха понякога липсва повръщане; кръвта постъпва в червата и може да се открие при изследване на изпражненията. Ако в червата постъпва значително количество кръв, изпражненията придобиват тъмен, катранен цвят.

При язва на дванадесетопръстника обикновено няма повръщане.

Дори и при значителни кръвотечения кръвта се открива по външния вид на изпражненията (катранени изпражнения) или при химичното им изследване.

Продължителните или обилните кръвотечения предизвикват обща слабост, малокръвие, отслабване; при значителни кръвотечения (повръщане на кръв) могат да настъпят явления на колапс (силен упадък на сърдечно-съдовата дейност): нишковиден пулс или пълното негово изчезване, силно побледняване на лигавиците, изстудяване на крайниците.

Диспептични явления при язва на стомаха

Освен повръщане при язвената болест се наблюдават и други диспептични явления: оригване, парене и гадене. Оригването обикновено е кисело, тъй като в повечето случаи се отбелязва повишена киселинност на стомашния сок. Понякога болните, особено при повишена киселинност, се оплакват от силно парене. Гаденето обикновено предшествува повръщането, но може да се появи и без последващо повръщане.

При палпация на корема в епигастралната (подлъжичната) област в областта на язвата болните усещат силна болка. Болните, защищавайки болния орган, напрягат коремните си мускули. Затова този симптом се нарича мускулна защита.

Протичане на язвената болест

Протичането на язвената болест е най-разнообразно. Болестта може да протича хронично, с години, без да безпокои много болния. В някои случаи язвата съвършено заздравява и цикатризира, но често след няколко години се появява отново. Често се наблюдават периодични влошавания и подобрявания на състоянието на болния. Зарасналата с цикатрикса язва на стомаха, разположена около преминаването му в дванадесетопръстното черво (пилоричната част), води до стесняване на пилора. Това стесняване води до задръжка на храната в стомаха, което предизвиква редица болезнени симптоми. Рефлекторно се усилва перисталтиката на стомаха и мускулите му хипертрофират, за да могат да изтласкат съдържимото на стомаха в дванадесетопръстника.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 71 посетителя в сайта