www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАПЕК СЕ ПОЛУЧАВА ПРИ СЛАБА ПЕРИСТАЛТИКА НА ЧЕРВАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

Какво представлява запека?

Забавяне на изпразването на червата, при което човек понякога не ходи по голяма нужда по няколко дни, се нарича запeк.

Кога се получава запек?

Запек се получава вследствие отслабване на стомашната перисталтика. Причина за вяла перисталтика е отслабването на чревната мускулатура, атония на червата и коремните мускули, които вземат голямо участие в отделянето на изпражненията от червата. Отслабването на чревните и коремните мускули може да зависи от общата слабост на организма у малокръвни и изтощени хора. Освен това проява на всякаква мускулна слабост, в това число и на чревната, е възможна при недостатъчно упражнение на мускулите. Заседнал начин на живот също способства за появата на запек. Леката, добре усвоима храна, почти недаваща остатъци (месо, яйца, млечни продукти) не дразни червата, те започват да работят вяло и в резултат се получава отслабване на чревните мускули и запек.

Видове запек

Освен атоничен запек, предизвикан от вялостта на червата, се наблюдава и спастичен, предизвикан от тонично съкратяване на кръговите мускули на червата. При спастично съкратяване в даден участък на червата перисталтиката се прекратява; това води към развитие на запек.

Запек се предизвиква също от различни механични препятствия: цикатрициални стеснявания в различните части на червата, тумори, хемороидални възли. Понякога за образуването на запек способствува бременната матка, която притиска червата.

Лечение на запек

При запек трябва да  се отстранят онези причини, които го предизвикват.

Ако човек води заседнал живот, той трябва nовече да се  д в и ж и,  да се занимава със спорт; ако употребява в храната си леко смилащи се продукти, даващи малко остатъци (например месо, яйца), той трябва да промени храната си и да яде хляб, каша от елда, зеленчуци, плодове, компоти и т. н. Добро действие на чревните мускули, а следователно на перисталтиката, оказва физиотерапията - масаж, лечебна физкултура и др.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 86 посетителя в сайта