www.zdravni.com

 • Уголемяване на шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намаляване на шрифта

КОЛИТ - възпаление на дебелото черво

 

Колитът е възпаление на дебелото черво и понякога се съчетава с ентерит, известен като ентероколит

В медицината се различават два вида колит остър и хроничен.

Остър колит.Симптоми

 

 • Присвиващи болки  около пъпа
 • Многократно изхождане  на течни изпражнения, примесени със слуз и кръв
 • Мъчителни напъни, придружаващи изхождането
 • Повишена температура
 • Отпадналост, изсушена кожа, която се набръчква
 • Мускулите се отпускат
 • Обложен език, опънат корем – болезнен на пипане

Мерки. Мерки и грижи при колит

Болният се поставя на легло. Не трябва да се слага топло върху корема.Болният трябва да разкаже внимателно на своя лекар какво е ял,  освен това - друг хранил ли се е със същите продукти, какви лекарства е приемал. Добра информация за състоянието на болния дават изследванията на изпражненията и кръвта.Контактите на болния да се ограничат, защото може да разнася зараза.Възможно е да става дума и за отравяне.

Диета при остър колит

Дават се слабо подсладен чай от мента, липа и лайка.След преминаването на острите прояви трябва да се добавят: отвара от ориз, слизести супи, пасирани печени ябълки, пасирана супа от корени, кисели, каша от грис. След 1-2 дни при леките случаи диетата може да се разшири.

Хроничен колит. Описание

Хроничен колит. Същинският хроничен колит – хронично възпаление на дебелото черво - е сравнително  рядко заболяване. Причините му невинаги могат да се установят. Хроничният колит е често резултат от бактериални инфекции, паразити или отравяния. Едно от най-тежките заболявания на дебелото черво - хроничният язвен колит - е все още с неизяснени причини. В много случаи хроничният, колит засяга отделни сектори на дебелото черво, което води до крайно разнообразни клинични прояви.

Симптоми на хроничен колит

Болният най-често се оплаква от тъпа, неопределена болка по целия корем, подуване ,газове. Обикновено има 2-3 изхождания  дневно, придружени със силни напън. Изпражненията са кашави, примесени с кръвениста слуз. При грешки в храненето, настинка или употреба на някои лекарства се появяват диарии с мъчителни напъни и изхождане на воднисто кръвенисто слузести изпражнения. Периодите на ди¬арии се редуват с чести прояви на запек. През периодите на обостряне на заболяването, състоянието на болния се влошава, температурата се повишава, езикът се облага, болните губят апетит и отслабват. Разпознаването на хроничния колит изисква системно изследване: най-добре е то да се проведе в болнична среда.

Много често при случаи, считани за хроничен колит, не се касае за възпаление на дебелото черво, а само за нарушение на неговите функции. Това състояние е много често (особено при жени в напреднала възраст) и е известно под различни названия - спастичен колит, раздразнено дебело черво, нервно дебело черво, капризно дебело черво.

Причини за хроничен колит

Най-честите причини с проблеми с дебелото черво са нервно-психически.Разбира се, от значение са и някои физиологични състояния на организма – бременност, кърмене, менструация, климактериум.

Определени храни също могат да въздействат върху дебелото черво. Това са консерви, мляко и мед.

Функциите не дебелото черво се разстройват и когато то спадне по-ниско от нормалното си положение.Това се наблюдава при хора, упражняващи тежък физически труд, които си недоспиват, при много раждания.

Дадени заболявания също могат да нарушат функциите на дебелото черво. Такива заболявания са болести на жлезите с вътрешна секреция, бъбреците, черния дроб и жлъчката.

Прояви на раздразненото дебело черво.

 

 • тъпи болки
 • тежест и подуване на корема
 • пристъпи от болки
 • чувство за разпъване на корема, упорит запек, който често се сменя с диарии с изобилна слуз

 

Заболяването се влошава главно след неприятни преживявания, конфликти, напрежения, предменструален синдром, а понякога след консумация на някои храни. Болният  е потиснат с мрачно настроение, често има страх от раково  заболяване. Следи с най-голямо внимание всяко леко смущение в корема, склонен е да преувеличава оплакванията си, често има безсъние, безапетитие, лош вкус в устата след сън. При опипване коремът е подут и обтегнат. В много случаи има болка в лявото подребрие и надолу и може да се опипа спастично свитото като връв низходящо дебело черво.

Компетентната лекарска намеса е задължителна.Трябва да се ограничат грубите храни като грах, леща, зеле, краставици, фасул. Но строга диета не е подходяща,  защото може да се усили запека.

Пълноценната почивка  и режим на живот са задължителни, за да облекчат състоянието.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 137 посетителя в сайта