www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЯЗВА Е РАНИЧКА НА СТОМАШНАТА ЛИГАВИЦА

(0 votes, average 0 out of 5)

Описание на язва на стомаха

Язва на стомаха представлява нарушение нa целостта на стомашната лигавица, дефект в тази лигавица, който винаги  обхваща  и  подлежащите на тази лигавица слоеве - мускулния слой на стомаха и външната му обвивка. Симптомите на язвата на стомаха до голяма степен зависят от нейното разположение и  от фазата на развитие.

Симптоми на язва на стомаха

Най-чести  са болките под лъжичката след нахранване, честите оригвания и повръщането. Язвата на дванадесетопръстника се среща сравнително по-често от язвата на стомаха. Тя се проявява с късна болка – няколко часа след нахранване (болка на гладно), успокояваща се веднага след приемането на чаша мляко или няколко бисквитки. Имa характерно разположение в областта около пъпа и се излъчва назад към кръста.

Симптоми на язва на дванадесетопръстника

Обратно, при язвата на стомаха, след приемане на хpaнa болката се засилва. Язвата на дванадесетопръстника се придружава почти винаги с повишена стомашна  киселинност.

Язва.Принципи на лечебно хранене при язва

Язвената болест е хронично страдание и трае с години и налага непрекъснато и дитетично хранене. Построяването на диета за  язвената болест трябва да отговаря на няколко принципа. Най-важният е щаденето на стомаха. То трябва да бъде не само механично,а  химично, и физично. Всяка грешка в диетата води до раздразване на язвата и изостряне на оплакванията. Механичното щадене се състои в избягване на всички хранителни продукти, съдържащи много целулоза. Такива са дюли,краставиците, алабашът, патладжаните, фасулът, зелето, старият спанак, старата маруля) Храната трябва да се дава под формата на, пасирани супи и компоти, плодови сокове и главно варени, а не сурови.Важен принцип на диетичното хранене за язвената болест е химичното щадене на т. е. избягването на всички храни, които предизвикват засилено отделяне на стомашен сок и производство на солна киселина. Същото се отнася и до термичните дразнители - студ, топлина.Приемането на прекалено гореща храна изостря протичането на язвената болест като  предизвиква редица усложнения. Ястията и напитките трябва да бъдат умерено топли (18-38 -40 градуса).

1. Белтъците в диетата се предвиждат в нормални количества, т. е. от 1 до 1,5 г на кг телесна маса. Две трети от тях трябва да бъдат от животински произход, тъй като те съдържат големи количества незаменими амино киселини, необходими за епителизирането на язвения дефект. 2.Мазнините  достигат до 1ОО г за денонощие. Те потискат стомашната секреция и иамаляват перисталтиката на стомаха и  червата. Това успокоява оплакванията, много от които се дължат на моторни разстройства. 3. Въглехидратите са в нормално количество 350-400 г за денонощие, като се ограничават много сладките храни и бързо всмукващите се захари (80-100 г за денонощие). 4. Храната трябва да бъде достатъчно богата на витамини - витамин С, витамини от групата В, витамин А, витамини от групата Р и т.н. Витамин К има противокръвоизливни свойства и неговият внос с храната трябва внимателно да се контролира. 5. В диетата следва да се използуват повече слизести храни - отвара от ориз, житна слуз, супи от агнешки и пилешки крачета, блюда и десерти с желатин, агар-агар, с пектин и т. п. Слузестите вещества предпазват стомашната лигавица от въздействието на солната киселина и на пепсина от стомашния сок. 6. Диетата има нормален питеен режим, т. е. денонощното количество на приеманите течности е 1500-2000 мл. 7. Забраняват се екстрактните вещества от месата и рибата поради дразнещото им действие върху стомашната лигавица. Тяхното отстраняване става посредством нзваряване на месото и рибата.

8. Алкохолът категорично се се изключва от диетата. Той дразни силно стомашната лигавица, като предизвиква обилно отделяне иа стомашен сок и на солна киселина.

Язва. Примерна диета при язва

Диета при язвена болест

Закуска в 7 часа : Едно рохко сварено яйце, сирене "Крема". Заменки: попара с бял хляб, сусамов тахан и пчелен мед; пражка шунка; кашквал "Витоша"; прясно подсирено сирене; не солена извара - топено сирене без подправки (33 г); прясно кpaвe масло. чай от липов цвят с 10 г захар. Заменки: прясно мляко без захар; прясно мляко с плодов сок;  чай от мента; чай от лайка; отвара от шипки.

Закуска в 10 часа : Сок от моркови(150 мл). Заменки: обикновени бисквити , мляко с ориз .

О6яд : Пролетна супа (250 г) , крем супа от телешко месо - млечна супа с кус-кус. Супа от телешко,пиле каша със сирене (300 г) - Заменки: млечен кебап; пюре от пилешка месо; задушен ориз; тиквички със сос бешамел на фурна ,зелена салата (100 г) Заменки: салата от моркови; салата от картофи и салатки; салата от червени домати, компот пасиран (200 г). Заменки: пюре от праскови настъргани ябълки ; желе от прясно мляко.

Закуска в 16 часа : Житна слуз без захар (200 г) Заменки еклер; щрудел ; готово детско пюре от плодове с ориз и мляко.

Вечеря : Суфле от телешко месо (160 г) и салата от моркови. Заменки: картофи с ориз на фурна ; Риба с картофи и бял сос; омлет с диетични кренвирши. Печени ябълки (220 г) . 3аменки: кисело мляко с грис; малеби . За целия ден 200 г бял хляб или "Добруджа". Химичен състав: белтъци - 103 г,мазнини  95 г, въглехидрати - 269 г; 2417 Ккал, (10110 кДЖ) .

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 231 посетителя в сайта