www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СИНДРОМЪТ НА РАЗДРАЗНЕНО ЧЕРВО ЛИПСВА В КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Знаете ли, че синдромът на раздразненото черво (СРЧ) е едно от най-честите заболявания при хората?

Засяга всеки десети. Това го прави по-разпространено заболяване от захарния диабет, астмата и вирусните хепатити. Практически е сигурно, че познавате поне един човек с раздразнено черво, независимо, че надали някой от вас знае точното му име (спастичен колит, неуточнен колит, хроничен колит, IBS). Ако никога не сте чували за тази диагноза, не се притеснявайте – не сте сами.

Синдромът на раздразнено черво е пренебрегнато и непознато за България заболяване, което обрича засегнатите на страдание. Заболяването се дължи на нарушено функциониране на червата. То може да се прояви с различни симптоми – коремна болка или дискомфорт, диария при едни и запек при други, подуване на корема и газове.

Клиничните изследвания не диагностицират Синдромът на раздразненото черво

Характерно е, че различните изследвания (кръвни, образни, микробиологични) са напълно нормални, което може да обърка и забави точната диагноза. Пациентите се чувстват неразбрани, защото оплакванията им се подминават и игнорират. Обикалянето на различни лекари в търсене на диагноза е правило, а не изключение.

Напрегнатият начин на живот засилва оплакванията

Стресът видимо влошава или провокира симптомите. Това се наблюдава преди изпити или интервюта за работа, при конфликтни ситуации с роднини и колеги, а понякога дори при положителни емоции.

Синдромът на раздразненото черво не застрашава живота

Заболяването не застрашава живота, не повишава риска от рак и възпаление. Често обаче засяга ежедневието на болните и ги кара да се съобразяват с непридвидимите симптоми. Може да се стигне до съзнателно избягване на стресови ситуации, провокиращи болка и диария.

Защо се получава това?

Защо тук заболяването е практически непознато, а в чужбина всеки е чувал за него?

Отговорът, поне донякъде, се крие в българското творение наречено „клинична пътека“. Всъщност клинична пътека за това заболяване не съществува. Вместо истинската диагноза трябва да се пишат алтернативни „съществуващи“ диагнози като хроничен колит или хроничен гастрит.

Затова, ако познавате близки с поставена диагноза хроничен колит и/или хроничен гастрит, спастичен колит, посъветвайте ги активно да разпитат лекаря си за заболяването раздразнено черво (на английски Irritable Bowel Syndrome – IBS). Твърде вероятно това да е истинската им диагноза.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 155 посетителя в сайта