www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТРАХЕИТ. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТРАХЕИТА?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Какво представлява трахеит?

Трахеит се нарича възпалението на лигавицата на трахеята.

Причините за трахеита са същите, както и за ларингита или бронхита. Трахеитът рядко протича изолирано. Обикновено той се съчетава с ларингит или още по-често с бронхит, а за това и симптомите на трахеита са общи с тези болести.

Симптоми при трахеит

При изолиран трахеит се наблюдава кашлица, понякога твърде мъчителна, пристъпообразна, отначало суха, а по-после с неголямо количество гъсти, слизести, трудно отделими храчки. Често се усеща болка, чувствува се дразнене зад гръдната кост. От силната кашлица се появява болка в гръдната кухина (вследствие на пренапрягането на дихателните мускули).

При перкусия и аускултация не се намират никакви изменения в белите дробове. Острият трахеит, предизвикан от инфекция, се съпровожда с повишение на температурата.

При значителна треска (температура 38 градуса  и повече) болният трябва  да се постави на легло.

Как по-лесно да се отхрачва при трахеит?

За по-лесно отделяне на храчките се прилагат алкални и алкални минерални води. Алкалните  води разреждат храчките и с това облекчават отхрачването. Взема се половин кафена лъжичка сода на чаша горещо мляко или половин чашка алкална вода и половин чаша горещо мляко .

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 165 посетителя в сайта