www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОТИТ ПРИ МАЛКИ ДЕЦА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Кога се появява отит при малките деца?

Най-честата причина, за да се стигне до възпалителните заболявания на средното ухо при малките деца - т. нар. отити, е проблем с носа или с гърлото. При наличие на упорити хреми и възпалителни заболявания първата последица е увеличаване и възпаление на третата сливица. Тя от своя страна по съседство предава възпалението на Евстахиевата тръба (която свързва средното ухо с носоглътката). По този начин се атакува и средното ухо. Т.е. основен момент при описаните проблеми е да се овладеят и да се излекуват гнойните заболявания на носа и гърлото. Както и да направим така, че да намалим и да успокоим третата сливица.

След 7-годишна възраст тя обикновено изчезва сама. Затова се налага да я доведем до състояние на успокоение. Ако не успеем да постигнем желания ефект, тогава се пристъпва към оперативното й отстраняване. Това е крайният вариант.

Друг водещ момент при такива чести заболявания на средното ухо се явяват събиранията на големи групи малки деца на едно място, където има болни и здрави малчугани. Самият характер на игрите им - лице в лице - допринася за честите болести, прехвърляни от едно на друго. Затова предаването на респираторни заболявания като грип, ангини, вирусни инфекции става много лесно. И това е независимо от доброто гледане на малките. Достатъчно е само здрави деца да се съберат с болни на едно място.

До отит може да се стигне и без директна връзка със заболявания на носа и гърлото. Такъв пример е замърсяване на ушния канал при почистване на външната мида, при бъркане, при подаване на чужди тела, на насекоми в него. Така възпалението се прехвърля през тъпанчевата мембрана към средното ухо.

Понякога острите вирусни заболявания директно атакуват средното ухо, както и слуховия нерв, и предизвикват възпалително заболяване. Понякога остри инфекциозни болести на целия организъм може да бъдат пренесени по кръвен път и да достигнат средното ухо.

Не толкова рядко алергични състояния като страничен ефект причиняват проблем със средното ухо.

Освен децата, и то до 7-годишна възраст, други уязвими групи са хората, които неколкократно са страдали от остро заболяване на средното ухо. Доста често спукване на тъпанчето (вследствие на удар по ухото, заради силен звук или от травматично нараняване при почистването му) води почти задължително и до гнойно възпаление на средното ухо. Ако не се вземат бързи мерки при тези състояния - като операция, рискуваме острото възпаление да премине в хронично, което да ни мъчи цял живот.

Лечението на отита при децата задължително трябва да е в комбинация с терапия на носа и гърлото. Защото, ако изпреварим заболяването на ухото и започнем лечението на стартиращата хрема, то тогава почти сигурно ще предотвратим възпалението на ухото. Добре е да се ограничи контактът на болните деца с техни връстници за по-дълъг период от време - поне за един месец. При всички други пациенти остават задължителните физиотерапевтични процедури, в голям брой от случаите и капки за уши, а в по-тежките случаи се прилага и антибиотично лечение.

Не си чистете ушите с клечки

* Не чистете ушите си с клечки. Достатъчно е да слагате специализираните капки против ушна кал или мазни капки за уши един път седмично преди баня.

* Преди полети хората, които имат хронични заболявания на носа, задължително да вземат лекарства, отпушващи Евстахиевата тръба (виж по-горе). Така няма да се получи възпаление вследствие на промяната в налягането (или познатият аероотит).

* Запътвайки се към морето, е препоръчително да се провери дали човек няма ушна кал и тя да бъде почистена. По този начин не се стига до заглъхване на ухото, щом се потопим в морето. А ако ни влезе вода в ухото, съветът е да започнем да го изтръскваме в посока “ухото надолу към земята”. Ако и това не помогне, да се отиде при специалист по УНГ болести.

* Не правете самостоятелни опити за вадене на чужди тела от ухото, защото е рисковано.

* Ако в него попадне насекомо, веднага отидете на лекар. Защото оставането му вътре може да причини възпаления, наранявания и пробив на тъпанчето. Най-често мравки, мухи и малки бръмбарчета могат да попаднат в него, ако сме се лягали на поляна например.

* Ако боб, грах или друго зърно попадне в ухото на детето, също да се отиде на лекар. Защото пак самостоятелното вадене води до по-тежки травми или руптура на тъпанчето.

* При заболяване на ухото със засягане на слуховия нерв е добре да се вземат витамини от групата на В, както и А и Е. Или храни, съдържащи тези полезни микроелементи (моркови, спанак, риба, пълнозърнести изделия).

 

Източник: trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 373 посетителя в сайта