www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРОБЛЕМИ С РАВНОВЕСИЕТО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

 

За да нямате проблеми с равновесието, то трябва да поемате повече течности

И не толкова вода, колкото сокове, айряни, супи, чайове, богати на микроелементи и соли. Те поддържат важния електролитен баланс, обясни д-р Димитър Кехайов, специалист по заболявания на уши, нос и гърло, отоневролог, аудиолог и фониатър (занимава се с болести на гласа) от Университетска болница "Лозенец".

Мениеровата болест и равновесието

Една от болестите, водеща до проблеми с равновесието, е т. нар. Мениерова. Тя има следните симптоми: световъртеж, понижение на слуха (или шум в ушите), гадене (повръщане).

За съжаление все още не са изяснени истинските причини за нея. Смята се, че основният момент, който води до Мениеровата болест, е разкъсване на мембрани и смесване на течности във вътрешното ухо. А това вече нарушава йонното равновесие и провокира описаните оплаквания.

Няма уточнени рискови групи. Но е доказано, че по-податливи са хора с хипертония, както и тези, които са подложени на натоварвания (при които се наблюдава увеличен кръвен ток към главата) - например летци, водолази и др. "Повтарям - това са хипотетични групи, които биха развили Мениеров синдром. А в живота не се открива строга зависимост", обяснява д-р Кехайов.

Най-често случаите се наблюдават след 20-годишна възраст и след преминаване на активната състоянието се стабилизира. Мениеровата болест често се повтаря. Понякога пристъпите зачестяват и се задълбочава загубата на слух, стига се до по-тежка фаза. Пристъпите може да са през няколко месеца.

Симптоми при проблеми с равновесието

"Обикновено оплакванията започват остро - с трите симптома. Човек се чувства много дискомфортно, защото изведнъж спира да чува. Следва тежък вестибуларен пристъп, бурни повръщания", обясни докторът. Най-често хората споменават, че за тях като че ли светът свършва, защото пристъпите са нетърпими. Те желаят просто това състояние да премине.

В някои случаи при диагностиката освен аудиометрия (проверка на слуха със специализирана апаратура) се налага изследване с ядрено-магнитен резонанс и др.

Окончателно лечение няма, както и такова, което да спре повторен пристъп. Но има терапия, която да премахне оплакванията след пристъпа. Поддържащото лечение позволява острите състояния да се разредят във времето.

Лечение при проблеми с равновесието

Лечението е медикаментозно, а препаратите са от групата на витамините. Включват се и дехидратиращи средства, които изсмукват течностите (така се елиминират отпадните продукти във вътрешното ухо), налагат се подхранващи вливания.

Много важен е покоят. Защото така се премахва възможността течностите във вестибуларната система (както и във вътрешното ухо) да се движат. По този начин по-лесно се възстановяват структурите във вътрешното ухо.

Болестта често се бърка с Мениероподобните синдроми

 

 

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 158 посетителя в сайта