www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОТОЛИТИАЗА ИЛИ ГЛАВОЗАМАЙВАНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Световъртежът често обърква медиците

Обикновено той бива приписван на шийната остеохондроза, което е грешка.

Какво представлява отолитиаза?

Много са заболяванията, които предизвикват световъртеж. Едно от най-разпространените е т.нар. доброкачествено позиционно главозамайване, медицинското наименование - отолитиаза. Във вътрешното ухо съществува т.нар. лабиринт, който отговаря за равновесието. Този лабиринт е много важна част от вестибуларния апарат и никой не знае и не може да каже изчерпателно как работи той. Това е някакво пространство, запълнено с течност, и в тази течност понякога се образуват камъчета, кристали на калциевия карбонат. Когато човек си движи главата - накланя я напред или назад, или встрани, тези кристали се местят, дразнят рецепторите и предизвикват пристъпи на главозамайване.

Дори съществува термин, наречен синдром на Сикстинската капела. Поводът - фреската на Микеланджело на тавана на същата тази Сикстинска капела. За да я разгледат, посетителите трябва да вдигнат главата си нагоре. Ако някои от тях страдат от отолитиаза, получават главозамайване.

Но така и никой все още не знае откъде се вземат тези кристали в лабиринта на вестибуларния апарат. Обаче е ясно, че травма на главата може да провокира тяхното възникване: кристалите се откъсват от т.нар. отолитова мембрана - структура, отговорна за възприятие на гравитацията. И започват да плават свободно.

Как се лекува отолитиаза?

Отолитиазата се лекува с помощта на специална гимнастика: кристалите се преместват от едно място на вестибуларния апарат в друго и там се разтварят.

Заболяването може да се излекува за няколко минути

Своевременната диагностика и правилното лечение на основното заболяване помагат да се избавите от пристъпите на световъртеж. Ако причината е в ушния лабиринт, се предписват препарати за подобряване кръвоснабдяването на вътрешното ухо.

Съществуват много ефикасни лекарства за това. Те пряко влияят на рецепторите на вестибуларния анализатор. Съществуват и много лекарствени средства, които ускоряват развитието на компенсаторните реакции на централната нервна система. Широко приеманите съдови средства често не дават желания резултат.

Упражнения за отолитиаза

Накрая: едно полезно упражнение: изходно положение - седнал, местете се наляво и надясно с леко наклонена глава. Оставайте по 20-30 секунди ту в едното положение, ту в другото. Изпълнявайте упражнението няколко пъти.

И още няколко полезни съвета:

- Избягвайте резките наклони и завъртания на главата. Като се събудите, полежете известно време, след това бавно станете от леглото. Спете на ниска възглавница.

- Тежките физически натоварвания не са за вас.

- Избягвайте пикантните подправки.

- Бъдете по-често на чист въздух. Полезно е да ходите пеша.

- Опасно е да карате кола и да работите на движещи се механизми.

- Атракционите с мигащи светлини и силни звукови ефекти могат да ви предизвикат пристъп.

- Опасни за вас са задушните помещения и преките слънчеви лъчи.

- Недопустимо е да пиете алкохол и да пушите цигари.

Херпес, вестибуларна мигрена, невротични разстройства също предизвикват страданието

При възрастните хора такова състояние най-често се дължи именно на възрастта им - не чуват и не виждат достатъчно добре, раздразнителни са и изпитват усещане за главозамайване. Главозамайването може да е следствие и от херпес: вирусът уврежда вестибуларния нерв и при преохлаждане възниква възпаление.

Вероятно нашите читатели са чували и за т.нар. болест на Мениер, при която пристъпите на световъртеж възникват все по-често и по-често. Понижава се остротата на слуха, появява се шум в ушите. За съжаление, причините и за тази болест са неизвестни. Следваща вероятна причина е мигрената. Обикновено тя се проявява с много силно главоболие, но наскоро стана ясно, че съществува форма на мигрената, при която страдащите получават главозамайване. Пристъпите на световъртеж понякога са много продължителни, друг път по-кратки, но слухът не се нарушава, главата не боли или се случва рядко. От вестибуларна мигрена страдат и млади, и стари. В случая помагат обичайните лекарства за овладяване пристъпите на това наистина тежко състояние.

Често хората се оплакват от световъртеж, без да страдат от някакво нарушение. Става дума за такива, които често изпадат в паника, буквално казано. Дори съществува термин, наречен постурална фобична неустойчивост. Тя често се предизвиква от агорафобия - състояние, при което човек се страхува да излезе от дома си, страхува се и от открити пространства. Тези пациенти излизат на улицата и изпитват силен дискомфорт, но това не е световъртеж, те така си въобразяват. Една от основните причини за оплакване от световъртеж са невротичните нарушения, към които се отнасят и паническите атаки, и т.нар. соматизирана депресия. Тези болни изпитват главозамайване, защото психическото разстройство е допринесло за проява на скрита патология на вестибуларната система. Ако няма депресия, световъртеж липсва или е много слаб и незабележим.

В такава ситуация е нужно да се изясни от какво е получавал главозамайване болният в детството си, след като и в зрели години понася трудно вестибуларните натоварвания. Така или иначе световъртежът не бива да се търпи, защото е втората причина след болката, поради която хората се обръщат към медицинско лице. А при възрастните хора дори е първата. При тях най-често става дума за т.нар. мултисензорна недостатъчност: хората в преклонна възраст не виждат добре, не чуват добре, раздразнителни са - а всичко това предизвиква нарушаване на равновесието, т.е. чувство за главозамайване.

Оказва се, че специалистите отоневролози са малко на брой, в световен мащаб. В Западна Европа само около 10-ина специалисти се занимават с тази тема, в Америка - около 20. Когато човек изпадне в подобно състояние, той трябва да се консултира и с невролог, и с отоларинголог. В такава ситуация не е изключено единият специалист да прехвърли отговорността на другия и прочее. Това обаче не трябва да ви отказва да настоявате за изясняване на състоянието си. Едва ли има специалист, който да не желае да постави точната диагноза, понякога обаче той не разполага и с нужната апаратура.

 

 

 

blitz.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 106 посетителя в сайта