www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КРЪВОИЗЛИВ ОТ НОСА. ПРИЧИНИ ЗА КРАВОИЗЛИВ ОТ НОСА

(0 votes, average 0 out of 5)

Какви са причините за кървене от носа?

Кървенето от носа  се наблюдава при остри инфекциозни заболявания, при болести на кръвотворните органи , при разширени съдове  на носната лигавица, при нараняване , повишено налягане, прегряване на слънце и др.

В някои случаи то може да бъде израз на така наречената викарна менструация. Кървенето от носа рядко може да има животозастрашаващ характер.

Мерки при кървене от носа

Често, както е при високото кръвно, то може да облекчи състоянието. Ето защо при всички случаи  на кървене от носа е необходимо да се запази споокйствието и да се действа увеерно. Болният се поставя в полулегнало положение, облегнат на няколко възглавници. Главата му се напръсква със студена вода  или се поставят студени кърпи. Ноздрите се притискат с два пръста за десетина минути. Ако кървенето не спре поставят се два плътнозапушващи тампони памук.

Може да се приложи и друг метод за спиране на кръвотечението от носа

Памук или марля, омазнени с носен мехлем или крем, плътно се поставят в дупката, от която е започнало кървенето. Болният е полуседнал, с леко приведена напред глава и държи легенче или тавичка, където да изтича кръвта или да плюе. Седналата позиция пречи да се гълта кръвта, болният да се напъва, да се дави и да увеличи кървенето. В началото през памука или марлята в носа натича и ясна кръв, която по-късно спира. Тампонът се държи няколко часа, докато болният бъде прегледан от лекар.

Ако кървенето продължава и особено ако натича в гърлото, прави се тампонада и на другата носна кухина.

След това се обръщате за помощ към лекар.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 143 посетителя в сайта