www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДОБУТАМИНОВИЯ СТРЕС ТЕСТ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Добутаминовият стрес тест е метод за изследване на сърцето, който се използва в определени случаи

Например, при съмнение за исхемична (коронарна) болест на сърцето; когато не може да се проведе обичаен стрес тест на пътека или велоергометър (колело) поради инвалидност или друга невъзможност за движение по тези уреди; за определяне на резултатите преди и след лечение с използване на различни методи на лечение (медикаментозно, интервенционално или оперативно); при известна исхемична болест на сърцето, но не е ясна зоната, която страда от липса на кръвоснабдяване, и при определяне на жизнеността на сърдечния мускул в различни участъци след инфаркт или след операция.

Добутаминовият стрес тест се извършва с венозно вливане на препарата добутамин, който учестява сърдената дейност, както при физическо натоварване. Според различни автори той е достоверен между 80 и 90% от случаите. Той е противопоказен в случаите, когато пациентът е преживял миокарден (сърдечен) инфаркт преди по-малко от 10 дни, има нестабилна стенокардия, сърдечна недостатъчност, тахиаритмии, високостепенни стенози на клапите, хипертрофична обструктивна кардиомиопатия, остро възпаление на обвивките или клапите на сърцето, както и на сърдечния мускул (перикардит, ендокардит, миокардит). Не се прави също и когато е известно, че има стеснение на ствола на лявата коронарна артерия.

Изследването се провежда най-често с ехокардиограф от опитен и лицензиран специалист кардиолог в специализирана кардиологична клиника. На ултразвука се вижда движението на стените на сърцето и промените в това движение се интерпретират от специалиста. Добутаминов тест може да се извърши и при използването на нуклеарни методи (сцинография) от специално обучен екип.
Решението за насочване и извършване на изследването се взема от специалисти кардиолози.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 170 посетителя в сайта