www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРИЧИНИ ЗА МЪЖКОТО БЕЗПЛОДИЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Какви са причините  за мъжкото безплодие?

Причините за мъжкото безплодие (стерилитет) са две основни групи: вродени и придобити.

Вродените са причинени от малформации на репродуктивната система, които се появяват по време на формирането на плода. Изразяват се в липса на отделни части или органи от репродуктивния тракт.

Това могат да са вродена липса на семепровод, на тестис или ненормалното му разположение (крипторхизъм). Някои генетични заболявания също водят до безплодие, макар че още не са добре изучени.

Придобитите причини за безплодие се дължат на инфекциозни (заушка, полово предавани болести), травматични и туморни заболявания. Разширените вени на тестиса в някои случаи също водят до стерилитет.

Диагнозата се поставя след преглед при специалист и образни изследвания. Обикновено се налагат и лабораторни изследвания като изследване на кръв за нива на полови хормони, микробиологични или хистологични изследвания.

Физикалният преглед се осъществява от специалист уролог, който в зависимост от находката определя необходимостта от допълнителни диагностични методи. Най-съществен метод за първоначална преценка на оплодителната способност дава спермограмата - това е изследване на семенната течност.

Според причината лечението на стерилитета бива консервативно или оперативно. Консервативно се лекуват инфекциозните и възпалителните заболявания. Успехът от лечението на мъжкото безплодие зависи от причината, ранната диагностика и превенцията на полово предаваните болести.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1137 посетителя в сайта