www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА МЕНОПАУЗАТА?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Какво трябва да знаем за менопаузата?

Менопаузата е времето, в което при жената спират месечните цикли. Това не е болест, не е и диагноза, а закономерен физиологичен процес при нежната половина от човечеството. Това значи, че вече са започнали нередовните овулации, известни в медицината като климактериум. При повечето жени началото на подобни оплаквания се проявява някъде между 45 и 50 години. Но при някои жени менопаузата настъпва, когато са на 40 години, а при други - когато са на 60. Освен това менопаузата може да бъде предизвикана и по-рано - като следствие от хирургични интервенции в матката или яйчниците или при други видове болести.

Менопаузата се характеризира с отслабване на дейността на яйчниците, което се изразява в произвеждането на по-малко количество от хормона естроген в организма. Месечните цикли спират поради изтощаване на функциите на яйчниците, които не могат да произвеждат зрели яйцеклетки въпреки стимулацията от хипофизната жлеза.

Колко време продължава този процес

Някои жени по света понасят по-леко менопаузата и това е свързано с тяхното хранене. Те приемат повече соеви продукти, богати на фосфоестрогени и фитоестероли, и употребяват много билки. Испанките също се спасяват от неблагоприятните оплаквания, като ядат всеки ден бобови храни. Менопаузата обикновено започва с промени в менструалния цикъл.

Времето между циклите често пъти става неопределено, а понякога липсват цикли. Има случаи, когато възникват тежки, нередовни кръвоизливи. Горещите вълни са другото често срещано явление, а при някои от жените се изсушава кожата, стават раздразнителни, имат нощни изпотявания, вагинална сухота, инфекции на отделителните пътища, промени в настроението, умора и нарушение на съня.

Интересното е, че при някои жени изобщо не се наблюдават обезпокоителни симптоми.

Менопаузата се характеризира и с намалена естрогенна продукция от надбъбречните жлези. Следователно жените със здрави надбъбречни жлези са по-малко предразположени към остри симптоми.

Половото влечение при повечето жени е запазено. При някои от тях дори се повишават сексуалните желания. Така е, защото отпада рискът от забременяване.

Жените се страхуват, че ще изпаднат в депресия. Това не може да им се случи. Достигналите 50-годишна възраст не са изложени на такъв риск. Някои от тях могат да изпитват промени в настроенията, дължащи се на намаленото ниво на естроген, серотонин и ендорфин. Тези нива могат ефикасно да се свържат с естествени причини и така симптоматичните промени в настроението да се отстранят.

В действителност менопаузата не е болест, а само определено физиологично състояние.

Може ли да се облекчи климактериумът

Да, състоянието на всяка жена, която навлиза в менопауза, може да се облекчи с някои естествени техники. За съжаление днес всички дами в тази преходна възраст залагат на хормонално заместващата терапия. Въпреки че много лекари настояват терапията да включва естествени хормони, факт е, че използваните хормони не се произвеждат в нашите тела. Нито пък са извлечени от естествени растителни източници - като от соевите продукти или ямс например.

Няколко подсказки:

Премаринът е популярен продукт, който може напълно да замести хормоналната терапия. Получава се от конска урина. В момента милиони жени по света приемат този продукт вместо хормонално заместваща терапия във вид на пластири или капсули. Клиничните изследвания доказват обаче, че в резултат на това рискът от рак на гърдата се е повишил с 33%. Нещо повече, хормоналното заместване се свързва със затлъстяване на горната половина на тялото и устойчивост към инсулина, както и с повишено кръвно налягане.

Ще навреди ли лечението с естествени средства

Доказано е, че синтетичното хормонално заместване може да се избегне за сметка на лечението с естествени средства, които нямат никакви странични ефекти. Изследванията показват, че растителните естрогени, които изобилстват в соевите продукти, са изключително полезни при всички симптоми на менопаузата, а освен това пречат за развитието на раковите клетки. Овесените ядки, бадемите, ябълките и маслото от ленено семе също съдържат естествени източници на естрогена, макар и в умерени количества. Жените, които залагат на тези храни, усещат значително облекчаване на горещите вълни. Освен това се повлияват от количеството магнезий, което се намира както в соевите продукти, така и в пълнозърнестите и бобовите храни.

Засиленото приемане на целулоза и намаляване на животинските продукти могат да ограничат раздразнителността на жената. А слънчогледовото семе, орехите, лешниците, зелето, аспержите, броколито, овесът и ечемикът служат като допълнителни средства за борба със симптомите на менопаузата.

Има ли хранителни добавки, които помагат

Може би това са мултивитаминните минерални добавки, които съдържат повече Мg, отколкото Са. Заедно със съответните количества витамин В и С, те могат да засилят работата на надбъбречните жлези и да облекчат емоционалните неразположения. Препоръчва се и добавянето на витамин Е, който ускорява продукцията на мозъчните хормони и намалява сухотата на влагалището. Незаменимите мастни киселини също предотвратяват сухотата на влагалището. Такива са омега-6 от тиквата, шафрана, омега-9 от ленено масло и зехтин, омега-3 от рибено масло и ленено семе.

Прогестеронът предпазва ли от рак?

Под формата на крем или серум можете да приемате прогестерон от 3 до 4 пъти седмично през месец. Той предпазва от фиброцидни състояния и рак на гърдата.

Подсилва влиянието на хормоните от щитовидната жлеза и предотвратява остеопорозата, като доставя в организма повече калций.

Естриолът е полезен хормон, пречи на развитието на тумори на гърдата и се предписва като алтернатива на синтетичните хормони.

Така нареченият троен естроген се състои от 80% естриол и 20% естрон или естрадиол и може да предотврати образуването на ракови клетки в млечната жлеза.

 

 

 

blitz.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1185 посетителя в сайта