www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОНЮНКТИВИТ, ЗАЛЕПЕНИ КЛЕПАЧИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на зачервяване на очите. Остър катарален конюнктивит

При голяма група очни болести се наблюдава зачервяване на очите. Този симптом е характерен за процеси, засягащи предните части на очната ябълка, при възпалителни заболявания  на клепачите и на слъзния апарат.

Симптоми при остър катарален конюнктивит

Острият катарален конюнктивит е най-често cрещаното очно заболяване, което засяга конюнктивата на очите и се проявява със зачервяване. Започва обикновено внезапно. Сутрин болният се събужда със залепнали клепачи, с гурели по миглите. От очите се отделя секрет, които често е гноен .  Болният се оплаква от глождене и парене в очите. Причинители на острия катарален конюнктивит са гноеродни бактерии и някои вируси. Конюктивитът често се разпространява във вид на малки епидемии в детски ясли, детски градини или училища. Пренася се с нечисти ръце, ползуване на  общи кърпи за лице, пастелно бельо и пр.

Лечение на остър катарален конюнктивит

Лечението на острият конюнктивит става по лекарско предписание с очни капки  и мехлеми. Това, което трябва да знаят болните  и техните близки е, че страданието  е заразно и  че  окото на болния трябва да се пази идеална чистота. Личното му облекло, кърпите, постелното бельо трябва да се сменят всеки ден, да се изваряват и да се изглаждат с гореща ютия. Деца с остър остър конюнктивит не се допускат в ясли и градини до пълното им оздравяване.

Прогнози при остър катарален конюнктивит

Острият катарален конюнктивит, макар и да протича доста бурно, нe представлява опасност за зрението. Лекуван правилно и своевременно, той стихва за 2-3 дни.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 101 посетителя в сайта