www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОТЛЕПВАНЕ НА РЕТИНАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Ретината, една от трите външни обвивки на окото, осигурява виждане в цялото зрително поле на човека. "Отлепването се нарича още аблационна болест, която рано или късно обхваща и двете очи", обясни доц. Борислав Дъбов, витреоретинален хирург в столичната очна болница, който работи съвместно с д-р Клаас. Витреоретиналната хирургия е най-тежката очна хирургия, тя обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните части на окото - стъкловидното тяло и ретината.

При някои хора, без науката да е установила защо, се стига до т.нар. сраствания в периферията на очното дъно. "Факт е обаче, че те се наблюдават при хора с голямо късогледство. А с напредване на възрастта - след 40-50 г. стъкловидното тяло в окото започва да се втечнява и в един момент то се отлепя от очното дъно. А ако има сраствания между ретината и стъкловидното тяло, то дърпа ретината и се получава "дупка" в нея, което води до отлепването ", обясни доц. Дъбов.

За съжаление не е установена точната причина за това опасно състояние.

Как обаче да разпознаем, че нещо се случва със стъкловидното тяло на окото ни и че то се разводнява? "Започваме да виждаме мушички и паяжинки. А в момента, в който то се отлепи, се появяват множество мушички - стотици. Ако има и сраствания между стъкловидното тяло и ретината, това вече се издава от т.нар. фотопсии - светкавици. Те вече са сериозен симптом! В този случай човекът задължително трябва да отиде при витреоретинален специалист, които не са много", посочи доц. Дъбов.

След като вече се е стигнало до "дупка" в ретината, тя се отлепя и пред окото ни пада "завеса", която закрива част от зрителното поле. При такова състояние се налага спешно лечение.

Стандартната операция е поставяне на силиконова "пломба" върху окото в областта на "дупката" на ретината. "Все по-често младите хирурзи обаче преминават директно към витреална хирургия - т.е. през три отвора се навлиза в окото със специално осветление и инструменти. С тях се изрязва стъкловидното тяло, което е причина за отлепване на ретината. След това ретината се тампонира - т.е. окото се изпълва с газ или силиконово масло", изброи доц. Дъбов. В случая последните две заместват стъкловидното тяло.
Ако се извърши описаното лечение, но въпреки това се наблюдават усложнения, тогава вече се налагат по-сложни операции - като при Д. Щ. от Приморско. "Те обаче могат да бъдат извършени от хирург с много голям опит и търпение, както и с много модерна апаратура и със специални инструменти, заяви доц. Дъбов.

Лечението на д-р Клаас е уникално и висш пилотаж, защото самият той е измислил голяма част от инструментите, прилагани при операцията на отлепена ретина. "А след това компании са ги произвели и започнали да ги доставят на стотици болници в света, както и в нашата очна болница. Ние разполагаме с целия негов набор от инструменти", посочи доц. Дъбов. "Вече започнахме да правим нови списъци с пациенти, които д-р Клаас ще оперира при следващото си идване при нас", допълни г-жа Кумбиева.

Колкото повече време минава и не се вземат мерки срещу отлепената ретина, то зрението намалява. "Ретината е част от мозъка, тя е много диференцирана тъкан и ако не е добре залепена, тази тъкан се преобразува в т.нар. несъвършена. А тя не се регенерира. Същото се случва с мозъчните клетки при инсулт например", посочи доц. Дъбов.

Има ли профилактични действия, които могат да възпрепятстват отлепването на ретината? "Единственото, което трябва да направите, е при появата на мушички и особено при светкавици, задължително да отидете при ретинален специалист и впоследствие да се приложи лазерно укрепване. Здравната каса плаща за процедурата като за целта трябва да се снабдите с талон номер 3 А, който дава личният лекар", посочи доц. Дъбов. Той добави, че освен късогледство, големите физически натоварвания също увреждат ретината.
Освен д-р Клаас в столичната очна специализирана очна болница "Вижън" през 2 месеца ще гастролира и известният пластичен очен хирург д-р Атанасис Румелиотис, началник на отделения "Окулопластика" в много частни болници и очни центрове в Атина, Гърция.
Окулопластиката се изразява в операции върху придатъците на окото при различни техни заболявания. "Става дума за паднал клепач, обърнат долен клепач навътре или навън, което създава проблеми върху правилното функциониране на окото. А състоянието на неправилно затваряне на окото води до увреждане на очната ябълка и е възможна загуба на зрението", разясни д-р Анна Петкова, която ще работи заедно с д-р Румелиотис. И за него вече има записани пациенти.

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 228 посетителя в сайта