www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ КЪМ ОТБЛЯСЪЦИ В ОЧИТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Чувствителност към отблясъци, какви са причините

Отблясъкът се получава при разпръскване на светлината в очната ябълка. Отблясъците са особено неприятни при слаба светлина, когато зениците са разширени, тъй като светлината се пропуска в очите под по-широк ъгъл.

Чувствителността към отблясъци може да означава поява на катаракта. За да прецени симптомите, офталмологът ще измери зрението ви при ниски, средни и високи нива на отблясъци.

Самостоятелни грижи

Намалете отблясъците през деня като носите поляризирани очила с непрозрачни стъкла и широки рамки, които прилягат плътно към челото.

Точната корекция на зрението надалеч ще помогне за намаляване на отблясъците.

Симптоми на проблеми с очите

Падащ клепач

Горният клепач може да увисне, ако мускулите повдигачи отслабнат. Различни фактори като стареене, травма или заболявания на нервите и мускулите могат да доведе до падане на клепача. Ако падналите клепачи ви пречат да виждате, офталмологът може да препоръча операция за укрепване на мускули. Внимание: внезапното падане на клепача изисква незабавна диагноза и лечение. То може да бъде свързано с инсулт или други сериозни заболявания на нервната система.

Възпаление на клепача

Хроничното възпаление по краищата на клепачите се нарича блефарит. То може да се придружава от сухота в очите. При някои хора жлезите около миглите отделят прекомерно количество мазнина. Тя на свой ред насърчава развитието на бактерии и дразни кожата, като причинява сърбеж и зачервяване. По краищата на клепачите се образуват малкилюспички, които допълнително дразнят кожата.

Самостоятелни грижи при възпаление на клепача:

Налагайте топли компреси върху леко затворените клепачи в продължение на 10 минути от два до четири пъти на ден. Веднага след това отмийте люспичките с топла вода или разреден бебешки шампоан. Ако състоянието е причинено от инфекция, офталмологът може да ви предпише медикаментозен мехлем или перорален антибиотик.

Потрепване на клепача

Клепачът ви заживява свой собствен живот - потрепва неудържимо и ви влудява. Неволното потрепване на мускула на клепача обикновено трае по-малко от минута. Причината е неизвестна, но някои хора съобщават, че безболезненото се предизвиква от кофеин, нервно напрежение или умора. Рядко, състоянието може да бъде симптом на заболяване на мускулите или нервите. Потрепването на клепача обикновено е безобидно и не се нуждае от лечение.

Самостоятелни грижи: Нежното масажиране на клепача може да помогне за облекчаване на потрепването.

Ечемик. Симптоми

Ечемикът (хордеолум) е зачервена болезнена бучка на ръба на клепача. Причинява се от възпаление или инфекция вследствие на запушена жлеза в клепача. Ечемикът обикновено се пълни с гной и след около седмица се пуква и изтича. При упорити инфекции, офталмологът може да ви предпише антибиотичен крем.

Самостоятелни грижи при ечемик

Поставяйте чист топъл компрес четири пъти на ден в продължение на 10 минути, за да облекчите болката и да помогнете на ечемика да избие по-рано. Оставете ечемикът да се спука сам, след това изплакнете очите обилно.

Общи очни заболявания

Катаракта

Катарактата или "вътрешното перде" представлява помътняване на лещата на окото, която по принцип е напълно ясна. Катаракта може да се развие в едното или двете очи. Замъгляването на лещата замазва и влошава зрението.

Образуването на перде е нещо нормално с напредването на възрастта, но някои фактори и условия ускоряват процеса. Продължителното излагане на ултравиолетова (UV) светлина, диабетът, предишна травма на окото, излагане на рентгенови лъчи и продължителната употреба на кортикостероидни лекарства увеличават риска. Пушенето също може да увеличи риска от катаракта. Ако пердето пречи на ежедневните дейности, замъглената леща може да бъде хирургично отстранена и заменена с изкуствена леща имплант.

Самостоятелни грижи при катаракта:

Намалете отблясъците. Можете да се предпазите или да забавите появата на катаракта като носите слънчеви очила с UV блокери, когато сте навън при ярко слънце. Осигурявайте си подходящо осветление.

Глаукома

Глаукомата представлява увреждане на очния нерв (оптичния нерв), вследствие на непоносимост към налягането в очната ябълка. Налягане се увеличава, когато се запушат малките пори, които обикновено позволяват оттичането на течността от вътрешността на окото. Увреждането на зрителния нерв води до постепенно намаляване на периферното зрение. Ако не се лекува, глаукомата може да доведе до слепота. Внимание: Тъй като ранните симптоми могат да бъдат едва доловими, правете редовни очни прегледи. Диагностицирана и лекувана отрано, хроничната глаукома обикновено може да се контролира с капки за очи, перорални медикаменти или операция. Ако имате симптоми като силно главоболие или болки в окото или веждите, гадене, замъглено зрение или виждате дъги около светлините нощем, незабавно се прегледайте при специалист. Лечението може да изисква спешна лазерна операция.

Макулна дегенерация

Макулната дегенерация бива влажна и суха. Тя причинява замъгляване на централното зрение или поява на сляпо петно в центъра на зрението. Тя не засяга периферното зрение и обикновено не води до пълна слепота.

Състоянието се проявява когато тъканта в центъра на ретината (макула) започне да дегенерира. Ако заболяването се диагностицира навреме, загубата на зрение може да се потисне или забави чрез инжекции в стъкловидното тяло, фотодинамична терапия, лазерно лечение или операция при мократа разновидност, както и чрез приема на специфични витамини и минерали за сухата форма.

· Не шофирайте, ако вашето зрение е влошено.

Избягвайте шофиране през нощта, при натоварено движение. При лошо време или на магистрала.

· Използвайте обществен транспорт или помолете някой да ви отмени в нощното шофиране. Оптимизирайте зрението с подходящи очила.

Много хора забелязват промяна в зрението си около 40-годишна възраст. Близки обекти, които доскоро са виждали съвсем ясно, започват да се губят в мъгла. Шрифтът на вестниците и книгите започва да изглежда по-малък и човек инстинктивно отдалечава четивата от очите си. Това състояние се нарича пресбиобсия. Тя се отнася до трудностите с близкото виждане, вследствие на удебеляването и втвърдяването на очните лещи. Друг симптом е преумората на очите, изразена като чувство за уморени очи и главоболие.

Ако вече имате далекогледство, може да забележите тези промени малко по-рано и ще имате нужда от по-силни коригиращи лещи. Дори ако сте късоглед, пак ще изпитате несгодите на пресбиопсията и може да откриете, че сваляте очилата, за да прочетете дребния шрифт. Може да установите, че очите ви се изморяват все повече и повече след четене.

Медицинска помощ

Ако често имате главоболие, прегледайте се при офталмолог или оптометрист, който ще провери зрението ви и ще ви предпише подходящите очила или лещи.

Не подминавайте предупредителни сигнали като замъгляване на зрението, пожълтяване на цветовете, повишена чувствителност към светлина или загуба на периферното зрение, което би могло да означава катаракта или глаукома.

Проблеми свързани с носенето на контактни лещи постоянно се усъвършенстват и много хора, които преди не биха могли да използват контактни лещи, сега могат да се възползват от техните удобства. В някои случаи, те са за предпочитане пред очилата. Например контактни лещи предлагат значително по-добро зрение за хора, които имат малформация на роговицата.

Изписването на подходящите за вас контактни лещи гарантира, че ще виждате възможно най-ясно и ще сведе до минимум въздействието на лещите върху повърхността на очите. Ако искате да носите контактни лещи, направете цялостен офталмологичен преглед и се консултирайте с опитен специалист. Последващите прегледи са важни, за да се следят промените в зрението и съответно в диоптрите на лещите.

Лазерната операция на очите променя формата на роговицата. така че да се фокусира по-точно. Лазерната корекция на зрението, LASIK (тоест лазер асистирана ин ситу кератомилеза) прави фин кръгъл прорез в роговицата. Хирургът повдига образуваното капаче и с помощта на специален лазер оформя роговицата.

LASIK хирургията помага за коригиране на слаб до умерен астигматизъм при хора с късогледство. Резултатите не са толкова добри при далекогледство с астигматизъм.

Продължителноmо носене на контактни меки лещи за еднократна употреба.Ако носите контактни лещи с дълъг период на годност, сваляйте ги и ги стерилизирайте всяка вечер. Ако носите лещи за еднократна употреба, не ги носете повече от указания срок. Носенето на контактни лещи твърде дълго, без да бъдат сваляни, може да лиши роговица на от кислород. Липсата на кислород може да предизвика замъглено зрение, болка, сълзене, зачервяване, чувствителност към светлина и може да направи роговицата податлива към инфекции.

Незабавно свалете контактните лещи, ако се появи някой от тези симптоми. Правете редовни очни прегледи, за да избегнете проблемите, които могат да възникнат при продължително носене на контактни лещи.

 

Прочетете още:

Дразнене в очите


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 260 посетителя в сайта