www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА. ХОЛЕЛИТИАЗА

(1 vote, average 3.00 out of 5)

 

Кои групи хора засяга заболяването  холелитиаза?

Жените боледуват много по-често от мъжете. Заболяването засяга повече многораждалите и по-пълните жени. Холелитиазата е разпространена повече между градското население, което е във връзка с начина на храненето.

Кои са факторите способстващи за образуването на камъните в жлъчката?

За образуването на жлъчните камъни играят роля няколко фактора: 1. Разстройство в обмяната на холестерина. Ако се приема в голямо количество богата на холестерин храна (жълтъци от яйца, животински мазнини), нивото на холестерина в кръвта се повишава. Оттам съдържанието му в жлъчката се увеличава, което способствува за неговото утаяване и създаване на условия за образуване на жлъчни камъни. Честите бременности, аборти, овариални смущения предизвикват промени в колоидо-осмотичното равновесие и се създават условия за по-лесно утаяване на холестерина и стероидните вещества, което улеснява образуването на камъните. При бременност холестеринът се увеличава както в кръвта, така и в жлъчните пътища, където кристализира като чист холестерин.

2. Инфекцията на жлъчните пътища благоприятствува образуването на камъни. Възпалителният процес, от една страна, създава условия за изменение на химическия състав на жлъчката, а от друга страна, излющените епители служат като субстрат, по който се извършва наслояване на халестерина и другите съставки на жлъчката.

Хроничният застой на жлъчката улеснява утаяванетона холестерина и билирубина, тъй като застоялата жлъчка става по-концентрирана поради промяна на колоидалното състояние и резорбцията на водата. До хроничен застой на жлъчката води атонията на жлъчния мехур.

4. Дискинезията на жлъчния мехур и жлъчните пътища, която води до застой на жлъчката, се появява вследствие разстройство на централната нервна система.

По химически състав жлъчните камъни биват:

1. Чисто холестеринови камъни, които са бели или леко жълтеникави, на разрез имат лъчист строеж и лесно се трошат.

2. Пигментни камъни, които са съставени от билирубин или калциеви соли. Те са твърди, фацетирани, с остри ръбове.

3. Смесените камъни се състоят от холестерин, билирубин и калциеви соли.

Пигментните и смесените камъни са много на брой.

Симптоми на жлъчнокаменната болест

Рядко след продължителна колика може да се изхвърли камък в дванадесетопръстника, който болните откриват в изпражненията 1-2 дни след прекратяването на коликата.

Холелитиазата може да протече и съвършено безсимптомно.

В протичането на холелитиазата, която е хронично заболяване, се отбелязва разнообразие. Най-сериозното усложнение представлява вторичната билиарна цироза. На почвата на хронично дразнене и възпаление на жлъчния мехур може да се развие ракова метаплазия. Друго опасно усложнение на холелитиазата е острият хеморагичен панкреатит.

Прогнозата на жлъчнокаменната болест

Прогнозата на жлъчнокаменната болест е въобще благоприятна но винаги трябва да се имат предвид усложненията, които се споменаха по-горе.

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 77 посетителя в сайта