www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Видове рак на черния дроб

Ракът на черния дроб може да бъде първичен и вторичен. Първичният рак на черния дроб е сравнително рядко заболяване. Той може да се развие на почвата на чернодробна цироза, хроничен холангит и други болести на черния дроб. Чернодробният рак се среща под формата на единствен масивен тумор, на отделни възли или като дифузна ракова инфилтрация. Вторичният рак се дължи на метастази от други органи, най-често от рак на стомаха, задстомашната жлеза, белия дроб, простатната жлеза, матката, яйчниците и др.

Първичният рак засяга обикновено хора в напреднала възраст.

Симптоми на рак на черния дроб

Най-ранните симптоми на чернодробния рак са общата слабост и загубата на тегло. Още в самото начало у повечето болни се появяват диспептични явления: липса на апетит, отвращение от месо и мазнини, тежест след нахранване, гадене и повръщане. Същевременно болните се оплакват от тъпи и постоянни болки в дясното подребрие. Понякога, когато болестният процес е обхванал Глисоновата капсула, болките са много силни. Но чернодробният рак може да протече и без болки въпреки значителното увеличение на черния дроб.

Черният дроб е увеличен повече в десния дял; при палпация се установява много твърда консистенция с неравна грапава повърхност. Напипва се една туморна маса или няколко възела. Характерно за чернодробния рак е, че ръбът е запазен и твърд. Ако ракът се развива в горната част на черния дроб, с перкусия се установява, че чернодробното притъпление се разширява нагоре към гръдния кош.

Жълтеница се появява в около 50 процента от болните вследствие притискане на жлъчните пътища и засягане на чернодробния паренхим. Асцит може да се развие сравнително по-късно. Слезката не е увеличена.

Често температурата е повишена, което се обяснява с вторична инфекция на жлъчните пътища и раковия разпад.

Протичането на рак на черния дроб

Протичането е крайно бързо и злокачествено. Средната продължителност е от 3 до 5 месеца. Болните постепенно отслабват, изпадат в кахексия и завършват от чернодробна недостатъчност.

Прогноза на рак на черния дроб

Прогнозата е лоша.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 294 посетителя в сайта