www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЪРВИ ПРИЗНАЦИ НА ДИАБЕТ

(4 votes, average 3.50 out of 5)

 

 

 

 

Класическите симптоми на диабета са: често уриниране, прекалено честа жажда и увеличен апетит, постоянно чувство на глад. При диабет тип 1 симптомите често са доста очевидни, но при диабет тип 2, тъй като симптомите общо взето са по­ лека проявени, те могат да останат незабелязани. По тази при­ чина много хора с диабет тип 2 дори не знаят, че страдат от заболяването. Колкото по-рано се установи заболяването и колкото по-рано то се лекува, толкова по-добри са шансове­ те за избягване на усложненията от диабета. Поради това е жизненоважно да посетите лекар веднага, ако забележите кой­ то и да е от следните симптоми, свързани с диабета.

• Често уриниране – полидипсия, полиурия, ноктурия.. Когато нивото на кръвната захар надхвърли опре­делена граница, бъбреците не са в състояние да се справят с нея и в резултат на това тя се изхвърля от тялото с голям раз­ход на вода. Загубата на вода води до увеличаване на жаждата и поражда симптомите увеличено уриниране (полиурия) и уве­личена жажда (полидuпсuя). Полифагията (или увеличеният апе­тит) също е характерна черта за диабета. Гладът настъпва, тъй като усвояването на глюкозата от тялото не е наред.

• Бърза загуба на тегло. Този симптом обикновено се наблюдава при мъже през третото или четвъртото десе­тилетие от живота им. Най-често човекът изведнъж отслаб­ва, въпреки че продължава да води предишния си начин на живот. Такова необяснимо намаляване на теглото често е един от първите признаци за проявата на диабет.

• Бавно зарастване на рани и дълги инфекции по гениталиите (най-често при жените - вулвовагинит). Мно­го често, при наличието на подобни инфекции се препоръч­ва изследване на кръвната захар, тъй като то подпомага диа­гностицирането. Раните винаги зарастват твърде бавно при диабетиците.

•Проблеми със зрението. Пациентите, на които зре­нието им се замъглява внезапно, могат да имат диабет. Когато нивото на кръвната захар се увеличи, зрението се за­мъглява, но обикновено се прояснява веднага след като то се нормализира.

• Бърза проявав на чувство за умора е друго доста често срещано оплакване. Пациентите се оплакват от липса на енергия, както и от болка/ дискомфорт в краката. Това се дължи на факта, че глюкозата не постъпва в клетките на тяло­ то и в резултат на това те разполагат с по-малко енергия.

• Изтръпване и безчувственост в дланите и стъпалата. Обикновено пациентите се оплакват от усещане за боцкане на иглички, тъй като увеличената ниво на кръвната захар уврежда нервите. Първоначално това е прехо­ден проблем, но по-късно може да придобие сериозни разме­ри, когато боцкането прерасне в силно парене и болка.

• Стоматологични проблеми. Честите инфекции на венците могат да доведат до пиорея, образуване на гнойни джобове и разклащане на зъбите. Лошият дъх също трябва да насочи вниманието към вероятността от съществуването на захарен диабет.

• Импотентност и и намаленото либиgо при мъ­жете, които се дължат на нарушени функции на нервите.

Всички тези симптоми са важни, защото насочват вни­манието към възможното наличие на захарен диабет, но ня­кои хора не им обръщат внимание. Отиват на специалист чак когато получат усложнения от диабета. Възможно е оба­че тогава да е прекалено късно, защото вече са настъпили увреждания на бъбреците, увреждания на нервите, сърдеч­ни заболявания или още по-сериозни усложнения. Но дори в такива случаи редовният контрол на нивата на кръвната захар е най-важен, защото само той може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни увреждания.

 

-ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ

-СЪЩНОСТ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ

 

-КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

 

-ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

-ДИАБЕТ ТИП 2 ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ПРАВИЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

-ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЛУЧАЙ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

- ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРГЛИКЕМИЯ

- Безвкусен диабет

- Сухота  в устата може да симптом на диабет

-  Диета при диабет

-  Изследване на кръвната захар

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1898 посетителя в сайта