www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СТРЕСЪТ ОТКЛЮЧВА ДИАБЕТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Жена на 52 г. загубва баща си. Няколко дни по-късно тя разбира, че е отключила диабет.

Детето на 48-годишен мъж не успява да влезе в хореографско училище. И той бива застигнат от захарната болест.

Заболяването се появява и при 42-годишен българин, минаващ покрай ужасяваща катастрофа. Той вижда как една от колите е размазала лицето на шофьора. Гледката вдига неимоверно кръвната захар на вцепенения мъж.

Всичко това се случва на хора, които заради диабета стават пациенти на доц. Ивона Даскалова. Тя е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в столичната Военномедицинска академия и председател на Управителния съвет на Българската диабетна асоциация. Специализирала е в Германия, Дания и САЩ.

"Водещата причина за отключването на неинсулинозависимия диабет - тип 2, е стресът. И докато първичната профилактика (б. р. - преди настъпването на заболяването) при захарната болест от тип 1 е невъзможна, то при тип 2 тя има доказан ефект", заяви доц. Даскалова. Ето какво съветва тя читателите на "Труд", за да се отдалечат от развитието на диабет: 

- Опитайте се да се храните здравословно. Ако натрупате

излишни килограми, попадате в риск

тъй като наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с повишена опасност от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет от тип 2, високо кръвно налягане и рак. "Най-опасната роля играе увеличената висцерална (б. р. - в областта на корема) мастна тъкан", заяви доц. Даскалова. Тя посочи, че ако искате да избягате от здравословни проблеми, то талията при жените не трябва да е повече от 80 см, а при мъжете - да не е над 94 см.

- Движете се поне 30 минути дневно, а най-добре е да намирате време за спорт 2-3 пъти седмично.

- Намалете стреса, доколкото е възможно. Почивайте поне два пъти в годината. Отпуската е от изключително значение, за да "заредите батериите", препоръчително е тя да е по две седмици. 

- Хората, които са в риск - затлъстели, обездвижени и с генетична предразположеност, да не пропускат профилактичните прегледи. 

"А тези с повишен риск да бъдат под непрекъснат контрол и рано да започнат да се лекуват с някои групи медикаменти с доказан ефект върху прогреса на диабета", каза доц. Даскалова. 

Каква е модерната терапия за пациентите с вече открита захарна болест?
"Ефективното лечение на диабета е станало възможно след изолирането и пречистването на инсулина през 1921 г. А бързото развитие на технологиите за производство на инсулинови препарати дава надежди за цялостно лечение на диабета", заяви специалистката по ендокринология. За жалост обаче хората със захарна болест след годините на терапия развиват инвалидизиращи усложнения като съдови, бъбречни, очни и неврологични. "Изследванията са доказали, че тези усложнения се дължат точно на продължителните хипергликемии (високи стойности на кръвната захар), на последвалите значими метаболитни и други нарушения, както и на реактивния оксидативен стрес", посочи доц. Ивона Даскалова. Тя обобщи, че осигуряването на дълготраен контрол на кръвната захар (гликемиите) би предпазило или забавило появата на късните усложнения.

"За съжаление, конвенционалните методи на лечение на инсулинозависимите форми на диабет (б. р. - става дума за инжекциите) много рядко адекватно и трайно нормализират кръвно-захарните нива", подчерта началничката на Клиниката по ендокринология във ВМА. И продължи: "Десетилетия наред много научни организации насочваха усилията си в подобряването на контрола на диабета. И това се случи с въвеждането на

непрекъснатото подкожно подаване на инсулин

- става дума за откриването на инсулиновите помпи". А те дават възможност на самите пациенти да следят кръвната си захар. Това пък позволява на ендокринолозите да преценят най-подходящите схеми на лечение и да определят инсулиновите дози според фактическите стойности на кръвната захар.

"Ето защо вече реално можем да си поставим за цел постигане на нива на кръвната захар, близки до тези на здравия човек", обясни доц. Даскалова. По тази причина лечението с инсулинови помпи се смята за най-добро и съвременно. "При тях се прилага само бързо действащ инсулин - конвенционален или инсулинов аналог (последните се смятат за оптимални поради предимствата им). А тази схема дава възможност за доближаване до истинския профил на здравия панкреас. В зависимост от нуждите, подаването на инсулина в различните части на деня може да се коригира. А това трудно би се постигнало дори и с най-съвременните инжекционни форми", заяви доц. Даскалова.

Друг голям плюс на помпите е, че

при тях няма никакви ограничения

"Подходящи са за всички пациенти с недобър контрол на захарите, с чести хипогликемии, при хора с необходимост от гъвкав режим на живот, независимо дали се касае за тип 1 или тип 2 захарен диабет. В някои страни, поради хормоналния дисбаланс и трудното овладяване на гликемиите, всички бременни и деца са на помпено лечение", подчерта доц. Даскалова. Помпеното лечение е много добро решение за диабетичките, които искат да станат майки. Доказано е, че с тази терапия те раждат здрави деца. А последните модели инсулинови помпи са с големината на монета и с дистанционно управление, което ги прави изключително удобни. Те могат да се поставят на ръката или на корема. 

За съжаление, в България здравната каса не плаща инсулиновата помпа (цената е от 4000 лв. нагоре), нито консумативите . Докато в съседни Сърбия и Македония, дори в Казахстан, да не говорим за ЕС и за САЩ, реимбурсирането е 100%", даде пример доц. Даскалова.

 

-ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ

-СЪЩНОСТ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ

 

-КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

 

-ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

-ДИАБЕТ ТИП 2 ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ПРАВИЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

-ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЛУЧАЙ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

- ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРГЛИКЕМИЯ

- Безвкусен диабет

- Сухота  в устата може да симптом на диабет

-  Диета при диабет

-  Изследване на кръвната захар

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 185 посетителя в сайта