www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЕЗВКУСЕН ДИАБЕТ - НАРУШЕНА РЕГУЛАЦИЯ НА ВОДНА ОБМЯНА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на безвкусен диабет

Безвкусният диабет е заболяване, което се дължи на нарушения в регулационните механизми на водната обмяна, при които настъпват полиурия и полидипсия. Освен като самостоятелно заболяване този синдром се среща при някои други хипофизни заболявания.

Причини за безвкусен диабет

Регулацията на водната обмяна е извънредно сложна. Така нарушенията във водната обмяна могат да настъпят поради: 1) липса на адиуретин; 2) нарушения в хипоталамичните центрове и проводните пътища; 3) централно нарушение на хормоналното равновесие; 4) заболявания на други инкреторни жлези.

Форми на безвкусния диабет

Идиопатичната  форма на безвкусния диабет, която се среща у млади, сe дължи на психични травми, енцефаломенингити, атеросклероза или други съдови поражения, травми и др. У млади хора липсват органични поражения, а е налице само психична лабилност.

Органичната форма на безвкусния диабет е вторичен синдром и се дължи на процеси, които водят до нарушения на целостта на хипофизата - тумори, туберкулоза, сифилис, дистрофични изменения или енцефалити, фрактури на черепа и др.

Съществуват форми на непроявен, латентен безвкусен диабет, които се проявяват при хиперфункция, било на щитовидната жлеза, било на кората на надбъбреците,било при някои белодробни заболявания или рефлексно повлияване на диурезата от други причини.

Диагноза на безвкусен диабет

Основен симптом на заболяването е полиурията - болният отделя от 3 до 20 и повече литри урина за 24 часа. Урината е светла, с ниско относително тегло. Болният се оплаква от силна жажда­има полидипсия. Всеки опит за концентрация на урината се понася зле, тъй като диурезата не се повлиява от количеството на изпитата течност.

Диференциална диагноза

Прави се със заболявания, протичащи с полиурия.

1. Захарният диабет протича с полидипсия и полиурия. Отличава се с високото относително тегло на урината и наличността на захар в нея. Отделената урина в редки случаи надвишава 4-6 л дневно. У болния се откриват и други симптоми, подозрителни за захарна болест: сърбежи, екземи, гнойни процеси, отслабване, полифагия и др.

2. Нефросклерозата и хроничният нефрит в компенсиран стадий протичат с полиурия. Те се отличават със сравнително по-високото относително тегло на урината, с албуминурията, цилиндрурията и еритроцитурията. Кръвното налягане е повишено. Може да има азотна задръжка. В урината липсват урохром, уророзеин, уроеригрин, уробилиноген, а това води до  жълтеникавата пигментация на кожата. С полиурия протича пиелонефритът, интерстициалния нефрит, кистозни бъбреци.

3.Първичната или невропатичната полидипсия се отличава от безвкусния диабет по способността на бъбреците да  концентрира. При опит с жаждата, диурезата - в противовес на безвкусния диабет, намалява и относителното тегло може да се нормализира.

 

 

-ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ

-СЪЩНОСТ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ

 

-КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

 

-ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

-ДИАБЕТ ТИП 2 ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ПРАВИЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

-ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЛУЧАЙ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

- ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРГЛИКЕМИЯ

- Безвкусен диабет

- Сухота  в устата може да симптом на диабет

-  Диета при диабет

-  Изследване на кръвната захар

 


 


 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 102 посетителя в сайта