www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И ТЯХНАТА СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

Повечето хора, които днес използват инсулин, си инжектират само човешки инсулин. Говеждият инсулин вече не се използва в САЩ и Канада, въпреки че свински инсулин все още се използва. Голямото предимство на човешкия инсулин е, че той се приготвя лесно и има малка вероятност от получаването на алергична реакция. Някои хора са алергични към животинския инсулин, защото тялото го възприема като чужда субстанция.

Хората могат да реагират различно на действието на инсулина, затова е важно да откриете видовете инсулин, които действат най-добре на вашето тяло. Всеки тип инсулин има различна продължителност на действие. Трябва да се знае колко време е необходимо, за да подейства инсулинът, и колко време ще продължи неговото действие. Времето на действие на инсулина зависи от следните три фактора:

- Начало: времето, което е необходимо на инсулина да достигне до кръвта и да започне понижаване нивото на кръвната захар;

- Време на пиковото действие: времето, през което инсулинът въздейства най-силно за понижаването на нивото на кръвната глюкоза;

- Продължителност: дължината на времето, през което инсулинът продължава да поддържа ниско нивото на кръвната глюкоза.

Панкреасьт прави малки количества инсулин през деня и нощта, които постоянно се вливат в кръвта. Това се нарича базално инсулиново ниво. Когато приема храна един диабетик, нивата на кръвната му захар започват да се повишават, панкреасьт отделя наведнъж по-голямо количество инсулин, наричано болус.

Инсулиновите дози се планират така, че да наподобяват възможно най-много естественото функциониране на тялото. Бързо и кратко действащите инсулини се наричат болус-инсулини. Средно и бавнодействащите инсулини се наричат 6азални инсулини. Повечето хора, които имат диабет, вземат и от двата вида.


ДЕЙСТВИЕ НА ИНСУЛИНА

Начало

Време на

 

Вид инсулин

на

пиковото

Продължителност

действие

действие

(часове)

(часове)

(часове)

 

Бързо действащ

 

 

 

 

Human (човешки)

В рамките

1 до 2

3 до 4 часа

lispгo или human

на 15

часа

 

aspart

минути

 

 

 

Кратко действащ

 

 

 

 

Human гegulaг

0,5 до

2 до

 

3 до 6 часа

(обикновен)

1,0 часа

3 часа

 

Средно действащ

 

 

 

 

Human NPH

2 до 4

4 до

 

1 О до 16 часа

часа

1 О часа

 

Human lente

3 до 4

4 до

 

12 до 18 часа

часа

12 часа

 

Бавно действащ

 

 

 

 

(продължително

 

 

 

 

действащ)

 

 

 

 

Human ultгalente

6 до 10

 

-

18 до 24 часа

часа

 

 

 

-

Insulin glargine

2 до 4часа

 

 

20 до 24 часа


ПРЕДВАРИТЕЛНО СМЕСЕНИ ВИДОВЕ ИНСУЛИН

В някои случаи се налага инжектиране на смес от обикновен или бързодействащ и NPH инсулин в една инжекция. Смесите от обикновен и NPH инсулин могат да се намерят в различни комбинации, което ги прави по-удобни и лесни за употреба. Например може да купите смес 50/50 от NPH и обикновен инсулин, или може да купите смес, която съдържа З0% обикновен и 70% NPH. Бързо и кратко действащите видове инсулин могат да се използват за болус дози на инсулин. Много хора обаче смятат, че бързо действащите инсулини са по-удобни.

По-бързото им действие осигурява подходящата им концентрация след хранене. С други думи - увеличаването на нивото на кръвната захар може да съвпадне с увеличеното ниво на инсулина в кръвта, постъпил от бързодействащия инсулин.

Бързо действащите видове инсулин са във форма, която тялото може да използва веднага, без да се налага да го преработва. При обикновения инсулин тялото трябва да преработи инсулина, като намали дължината на протеиновата верига до по-малък размер, за да може да го използва. След като той бъде инжектиран, може да са необходими повече от З0 минути, преди да започне да вкарва глюкозата в клетките. При бързодействащите видове инсулин това време може да се намали наполовина, така че има по-малка вероятност от грешки. Те действат почти толкова бързо, колкото и произведеният от тялото инсулин.

Този бързо действащ инсулин може да предостави повече свобода на действие. Вие можете да броите въглехидратните единици в храната си и да вземете инсулин, за да "покриете" това количество. Ако изядете една допълнителна порция по време на хранене, можете веднага да вземете мерки, за да неутрализирате излишните въглехидрати с една подкрепяща доза инсулин. Вие дори може и да изчакате, докато узнаете колко въглехидрати сте поели, и тогава да инжектирате съответното количество инсулин. Също така, тъй като бързодействащите видове инсулин не остават в тялото толкова дълго време, колкото обикновеният инсулин, вие може би по-рядко ще получавате хипогликемия. Попитайте лекаря си дали ще имате полза от използването на бързодействащ инсулин.

 

Начало на

ПИКОВО

Продължител-

Вид инсулин

действие

време на

ност на

действие

действието

Направен

Незабавно,

30 до 60

2 до 3 часа

от тялото

когато е

минути

 

необходимо

 

 

Human lispro

В рамките на

1 до 2

3 до 4 часа

Human aspart

15 минути след

часа

 

инжектиране

 

 

Human regular

30 до 60

2 до 3

3 до 6 часа

(обикновен

минути

часа

 

човешки)

 

 

 

 

Продават се и смеси, които съдържат видове инсулин със средно и с бързо действие. Предварително смесените инсулини могат да бъдат от полза за хора, чието зрение или сръчност представляват проблем при боравенето с две различни шишета, от които трябва да изтеглят две различни количества инсулин.

В случай че се приемат различни видове инсулин под формата на смес е важно да се има предвид:

1.   Какъв вид инсулин е назначен и името на инсулина;

2.Какви са симптомите на високо и ниско ниво на кръвната захар, които биха показали наличие на проблем с инсулиновите дози;

3.   Къде трябва да се инжектира;

4.   Може ли диабетикът сам да приготвя смеси от инсулин;

5.   Колко често трябва да си поставя инжекции;

6.Кои са най-подходящите часове от деня за прием на инсулин;

7. Как да съхранява инсулина си.


Прочетете още за диабета

 

-ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ

-СЪЩНОСТ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ

 

-КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

 

-ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

-ДИАБЕТ ТИП 2 ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ПРАВИЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

-ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЛУЧАЙ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

- ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРГЛИКЕМИЯ

- Безвкусен диабет

- Сухота  в устата може да симптом на диабет

-  Диета при диабет

-  Изследване на кръвната захар

 


 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 232 посетителя в сайта