www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЛУЧАЙ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Справянето с високото или ниско ниво на кръвната глюкоза е един факт от живота на болните от диабет. Хората с диабет тип 1 са по-податливи на резки промени в нивата, в сравнение с хората с тип 2. Все пак всички диабетици трябва да са наясно с възможните спешни ситуации, които могат да възникнат. Важно е да се разпознаят навреме предупредителните сигнали, за да се предприемат мерки навреме. Честото самоизследване на кръвната глюкоза ще сигнализира навреме, за да се предотвратят повечето спешни ситуации.

Спешна помощ може да се окаже необходима в случаите, когато нивата на глюкозата са прекалено високи или ниски. Най-често срещанота състояние е хипогликемията - Т.е. с ниската кръвна захар. То представлява проблем за онези, които вземат инсулин или противодиабетни лекарства (в случая: сулфонилурейни препарати). Опасно високите нива на кръвната глюкоза могат да доведат до диабетна кетоацидоза (ДКА) при хора с диабет тип 1. При тип 2 може да се развие хипергликемичен хиперосмоларен синдром (ХХС), ако нивото на глюкозата се покачи твърде много. Диабетната кетоацидоза е рядко срещано състояние при хора с диабет тип 2. Хипергликемичният хиперосмоларен синдром се среща рядко при хора с тип 1.

И диабетната кетоацидоза, и хипергликемичният хиперосмоларен синдром могат да доведат до кома, шок, респираторен дистрес и смърт, ако не се лекуват навреме.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПОГЛИКЕМИЯ

Хипогликемията не е необичайна за хора с диабет, които вземат лекарства за понижаване на глюкозата, например сулфонилурея или инсулин (в този случай се нарича инсулrнова реакцrя). Причините за възникването й могат да са следните: твърде много инсулин; твърде много упражнения; твърде малко въглехидрати; забавяне (отлагане) на храненето; алкохол на празен стомах; стрес. Хипогликемия настъпва, когато нивото на кръвната захар е твърде ниско. В началото на една хипогликемична реакция болният може да се почувства замаян, следва обилно потене или тремор (треперене). Ако това състояние не се коригира, може да се стигне до загуба на съзнание и дори до гърчове.

СИМПТОМИ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

Симптомите (това, което чувствате) и признаците (това, което някой друг може да види) на хипогликемия са разделени на две групи:

_ причинени от ефекта на ниската кръвна захар върху автономната нервна система: треперене, нервност, потене, раздразнителност, нетърпение, тръпки и неспокойствие, ускорено сърцебиене, напрегнатост, замаяност и глад.

_ причинени от ефекта на ниската кръвна захар върху мозъка: сънливост, гняв, инатливост (непреклонност), тъга, липса на координация, замъглено зрение, гадене, изтръпналост на устните или езика, кошмари, викане по време на сън, главоболие, странно поведение, делириум, обърканост, промяна в личността, гърчове и безсъзнание.

Някои от симптомите на хипогликемията се появяват поради ефекта от продължително ниското ниво на кръвната захар върху мозъка. Те включват: гняв, тъга, липса на координация, замъглено зрение. Може да е трудно да се разбере дали чувствате раздразнителност поради хипогликемията или поради това, че сте имали спор с приятел. Когато се съмнявате, не чакайте симптомите просто да отминат.

Някои хора се затрудняват при установяването на настъпваща хипогликемия. Ако често са имали случаи на ниска кръвна захар, особено ако са с диабет от много години, могат да изгубят способността да чувстват ранните предупредителни признаци на хипогликемия. За хората, които са склонни да пропускат ранните симптоми, се казва, че имат хипогликемична неосъзнатост (неосъзнаване на хипогликемията). За да се избегне тежък хипогликемичен епизод и да не го разпознаят, техните близки трябва да следят за състоянието им доста стриктно и да информират лекуващия лекар в случай на проблем. друг вариант е самоизследването на кръвната захар от страдащия от диабет - редовно да прави профил на нивата и да си записва резултата в дневника.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

При съмнение за хипогликемична реакция трябва да се провери нивото на кръвната захар. Един от начините, по които може да се определи колко глюкоза може да се приеме по време на една хипогликемична реакция, е да се направи изследване на нивото на кръвната захар. Когато то е около 5,5 mmol/I (100 mg/dl) или по-малко, диабетикьт следва да изяде или изпие любимата си бързодействаща съдържаща захар храна или напитка; да изчака 15 минути и след това да провери захарта си отново. Ако все още е налице ниска кръвна захар, може би ще е нужна още една доза от 10 до 15 грама въглехидрати.

 

 

Прочетете още за диабета

 

-ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ

-СЪЩНОСТ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ

 

-КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

 

-ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

-ДИАБЕТ ТИП 2 ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ПРАВИЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

-ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЛУЧАЙ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

- ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРГЛИКЕМИЯ

- Безвкусен диабет

- Сухота  в устата може да симптом на диабет

-  Диета при диабет

-  Изследване на кръвната захар

 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 142 посетителя в сайта