www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРГЛИКЕМИЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Предупредителни признаци на хипергликемия

Поддържането на високи нива на глюкозата в кръвта може с времето да доведе до усложнения на диабета. Тези нива обаче могат да станат опасно високи и в краткосрочен план и да доведат до животозастрашаващи ситуации, които могат да причинят кома или смърт. Важно е да се изясни какви са предупредителните признаци и как да се лекува хипергликемията.

Диабет тип 1. Ако има прекалено малко инсулин в тялото - това води до получаването на твърде много глюкоза в него. От високото ниво на кръвната глюкоза може да въз­никне едно рядко срещано и сериозно, но предотвратимо състояние, изискващо спешна помощ. Диабетната кетоа­цидоза настъпва, когато не се получава достатъчно инсулин, и е най-вече проблем за хората, които имат диабет тип 1 . Все­ки път, когато в тялото няма достатъчно инсулин, мускулите не могат да поемат глюкозата, от която се нуждаят. Те се чувстват изтощени от глад и затова тялото започва да раз­гражда мазнините да ги ползва като енергиен източник. Ке­тоните са страничен продукт от това разграждане. Ако кето­ните се образуват по-бързо, отколкото тялото ви е способно да ги отдели чрез урината - те се натрупват в кръвта. Тези киселинни продукти отравят кръвта. В същото време глюко­зата прониква в урината, бъбреците произвеждат повече ури­на, а диабетикът се обезводнява. Състоянието на обезводняване и кетони в  кръвта се нарича кетоацидоза.

Това може да започне по доста "невинен" начин: ако е пропусната една инсулинова доза, ако инсулинът се е раз­валил или ако инсулиновата помпа се е запушила. Неуста­новената навреме висока кръвна захар може да причини кома, шок, пневмония, трудно дишане и дори смърт. Ако то­ва се случи при малки деца, те могат да получат оток на мозъка (церебрален едем). Кетоацидоза може да настъпи при хора с диабет тип 1, при които още не е поставена диаг­нозата, като може да се развие и по време на периоди от стрес или заболяване. Когато тялото трябва да се справи с всяка бактериална инфекция, всяка болест като напр. грип, или някаква стресова ситуация - хормоните карат черния дроб да освободи съхраняваната в него глюкоза. Освен то­ва тези хормони блокират действието на инсулина.

Признаци на диабетна кетоацидоза

Това състоя­ние често дава много предупредителни сигнали, преди да се случи, но може да настъпи и внезапно. Ако редовно се проверяват нивата на кръвната захар по няколко пъти на ден, няма да се пропуснат най-важните предупредителни сигна­ли: високо ниво на кръвната захар и кетони в урината. Ури­ната трябва ga се изследва за кетони Винаги кога­то глюкозата в кръвта ви е нaд 16,6 mmol/l (300 mg/dl). Признаците на диабетна кетоацидоза включват: лип­са на апетит, болки в стомаха, повръщане и дискомфорт в стомаха, замъглено зрение, треска или топла, суха или за­червена кожа, затруднено дишане, чувство на слабост, сън­ливост, ацетонов дъх, повишена жажда, сухота в устата и нужда от често уриниране.

Диабет тип 2. В сравнение с хората с диабет тип 1, хората с тип 2 имат по-малко изразени промени в нивата на кръвната глюкоза. Въпреки това те могат да поддържат ви­сока кръвна глюкоза в течение на дълго време, без дори да го знаят. Това може да се отрази на тялото и да доведе до усложнения от диабета. Чрез редовно самоизследване вие можете да се предпазите от хроничната хипергликемия.

Острата хипергликемия може да настъпи и при хора с диабет тип 2 и е животозастрашаваща. Хипергликемията при диабетиците с тип 2 обикновено не води до поява на кетони. Въпреки това нивата на глюкозата в кръвта може да се пови­шат до над 33,3 mmol/I (600 mg/dl) и дори до 55,5 mmol/I (1000 mg/dl). Това понякога се случва, преди да бъде по­ставена диагнозата диабет. Крайно високата хипергликемия може да доведе до кома.

Хиперосмоларният хипергликемичен  синдром въз­никва почти изключително при хора с диабет тип 2. Той мо­же да се получи при хора, които контролират диабета си само чрез диета и упражнения, при онези, които използват противодиабетни лекарства, и при използващите инсулин. Той настъпва най-често при хора, които не ползват инсулин. Една трета от всички случаи на хиперосмоларния хипергли­кемичен синдром се случват при хора, които не знаят, че имат диабет. Този синдром може да бъде причинен от стрес,инфекции, сърдечни пристъпи, инсулти, и gopu от диуретици. Понякога дори и нещо обикновено, като на­пример да не получите чаша вода, когато искате, може да допринесе за това. То се случва по-често при хора, които са с ограничена подвижност, при възрастни хора, или при хора, които не могат да се грижат адекватно за себе си. Ос­вен това с възрастта чувството за жажда се притъпява и затова по-възрастните хора се обезводняват по-лесно.

Хиперосмоларният хипергликемичен синдром настъп­ва, тъй като с нарастване нивото на кръвната захар се уве­личава и уринирането и в резултат на това се появява обез­водняване. Този процес може да продължи с дни и седми­ци. признаци на Хиперосмоларният хипергликемичен синдром : суха, пресъхнала уста; силна жажда; сънливост и обър­каност; топла, суха кожа, без изпотяване; високо ниво на кръвната глюкоза. Ако е нaд 16,6 mmol/I (300 mg/dl) при двe измервания, препоръчителна е консултация със здравния екип; ако е над 27,8 mmol/I (500 mg/dl), ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се налага ga повикате БЪРЗА ПО­МОЩ!

 

Прочетете още за диабета

 

-ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ

-СЪЩНОСТ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ

 

-КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

 

-ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ ТИП 1

-ДИАБЕТ ТИП 2 ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ ­ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ, ПРОфИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

-ПРАВИЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

ВИДОВЕ ИНСУЛИН И СКОРОСТ НА ДЕЙСТВИЕ

-ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЛУЧАЙ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ

- ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХИПЕРГЛИКЕМИЯ

- Безвкусен диабет

- Сухота  в устата може да симптом на диабет

-  Диета при диабет

-  Изследване на кръвната захар

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 407 посетителя в сайта