www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КРЕПИТАЦИЯ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДИХАТЕЛЕН ШУМ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Какво представлява крепитация?

Крепитациите са допълнителни дихателни шумове, които се образу ват за разлика от хриповете в алвеолите; чуват се в началото на крупозната пневмония, в края на вдишването. Те наподобяват звука, който чуваме, когато трием между пръстите кичур коса близо до ухото си.

Механизмът на образуането им при пневмония е следният: малкот количество ексудат в алвеолите допринася за слепването на стените им, които при нахлуването на въздуха през време на вдишването се разлепват и от сумирането на образуваните звукове в пневмоничния участък се чува шум, който наричаме крепитации.

При какви случаи се чуват крепитации?

Крепитации се чуват още в следните случаи:

При белодробен инфаркт; тук стените на алвеолите се слепват от съдържащата се в тях кръв.

При белодробен оток; алвеолите се изпълват отчасти с оточна течност (трансудат).

При частична ателектаза на белия дроб. За образуването на крепитациите през време на вдишването допринася и незначителната трансудация в алвеолите, получила се поради затрудненото кръвообращение в съответния участък на белия дроб, което смущава оттичането на венозната кръв и лимфата.

Трябва да се има предвид, че крепитации могат да се чуват и в съвършено здрави бели дробове. Това се случва у тежко болни, които поради заболяването си са били принудени да лежат продължително време на гръб. В такива случаи в задните части на белите дробове през време на първите дълбоки вдишвания се чуват крепитации. Поради повърхностното дишане по време на залежаването известна част от алвеолите в тази област са останали слепени: При по-дълбоко вдишване те се разгъват и предизвикват образуването на крепитации. За разлика от крепитациите при възпаление на белодробната тъкан тези са преходни и липсват други симптоми, които да говорят за уплътнение на белодробната тъкан.

Разлика между крепитации и дребномехурестите  хрипове?

Крепитациите и дребномехурестите хрипове много си приличат. Разграничаването им обаче е от значение, защото чуването на дребномехурести хрипове говори за засягане на бронхиолите, а наличността на крепитации показва, че възпалителният процес е обхванал самия паренхим. Тези два вида допълнителни дихателни шумове се различават по следните особености:

1. Крепитациите за разлика от дребните влажни хрипове са обикновено по-обилни в даден ограничен участък и се появяват експлозивно.

2. Докато крепитациите се чуват само в края на вдишването, дребномехурестите хрипове се чуват както при вдишването, така и при издишването.

3. Крепитациите са с еднаква големина, а покрай дребномехурестите хрипове обикновено се чуват и по-едри, понеже възпалителният процес по правило обхваща и по-големите бронхи.

4. Крепитациите не се влияят от кашлицата, последната обаче оказва влияние върху дребномехурестите хрипове (увеличават се по брой, намаляват, изчезват или изменят своя калибър).


 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 314 посетителя в сайта