www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БОЛКА В ГЪРБА. МЕТОДЪТ МАКЕНЗИ

(4 votes, average 3.50 out of 5)

 

Какво представлява метода Макензи и как се прилага при болка в гърба?

Робин Маккензи е новозеландски терапевт, който преди 40 години стига до метод за облекчаване на болките при ишиас. През годините разработва цяла програма, насочена и срещу болките в шията и гърба. Маккензи смята, че с неговия метод всеки сам може да се научи да си помага.

Причини за болка в гърба

Лумбагоmо могат да се дължат на лошо положение на тялото, на липса на гъвкавост на мускулите и ставите, а най-често - на изместване на прешлен. Ние прекарваме голяма част от живота си, наведени напред - пред компютъра, докато домакинстваме или работим в двора, когато пазаруваме Тази позиция често води до болки в гърба.

Облекчаване на болка та в гърба

Извиването на гръбнака назад и разтяга нията могат да облекчат неприятните усещания. В никакъв случай това не трябва да става брутално и рязко. Кинезитерапевтът ще установи кое упражнение най-добре се противопоставя на болката. Освен това трябва да се избягват позициите от всекидневния живот, които я пораждат.

Профилактика на болката в гърба

След две седмици редовни упражнения първите резултати са на лице и движенията, които преди са били блокирани от болката, вече могат да бъдат извършвани свободно.

При някои хора този период е още по-кратък, но има и случаи на дългогодишни проблеми с гърба, при които се налагат продължителни лечебни програми. Във всички случаи, за да се запазят добрите резултати, необходимо е всеки ден да се правят определени упражнения, както и да се избягва прекалено дългото оставане във вредна за тялото позиция. Разбира се, това не е чудотворен метод, който премахва всички болки. Има пациенти, които почти не се повлияват от него, но други намират голямо облекчение. Затова си струва да се опита.

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 118 посетителя в сайта