www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БОЛКА В ГЪРБА. МЕТОДЪТ МАКЕНЗИ

(4 votes, average 3.50 out of 5)

 

Какво представлява метода Макензи и как се прилага при болка в гърба?

Робин Маккензи е новозеландски терапевт, който преди 40 години стига до метод за облекчаване на болките при ишиас. През годините разработва цяла програма, насочена и срещу болките в шията и гърба. Маккензи смята, че с неговия метод всеки сам може да се научи да си помага.

Причини за болка в гърба

Лумбагоmо могат да се дължат на лошо положение на тялото, на липса на гъвкавост на мускулите и ставите, а най-често - на изместване на прешлен. Ние прекарваме голяма част от живота си, наведени напред - пред компютъра, докато домакинстваме или работим в двора, когато пазаруваме Тази позиция често води до болки в гърба.

Облекчаване на болка та в гърба

Извиването на гръбнака назад и разтяга нията могат да облекчат неприятните усещания. В никакъв случай това не трябва да става брутално и рязко. Кинезитерапевтът ще установи кое упражнение най-добре се противопоставя на болката. Освен това трябва да се избягват позициите от всекидневния живот, които я пораждат.

Профилактика на болката в гърба

След две седмици редовни упражнения първите резултати са на лице и движенията, които преди са били блокирани от болката, вече могат да бъдат извършвани свободно.

При някои хора този период е още по-кратък, но има и случаи на дългогодишни проблеми с гърба, при които се налагат продължителни лечебни програми. Във всички случаи, за да се запазят добрите резултати, необходимо е всеки ден да се правят определени упражнения, както и да се избягва прекалено дългото оставане във вредна за тялото позиция. Разбира се, това не е чудотворен метод, който премахва всички болки. Има пациенти, които почти не се повлияват от него, но други намират голямо облекчение. Затова си струва да се опита.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 299 посетителя в сайта