www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРИПАДЪЦИ В ЛЕТНИТЕ ЖЕГИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Жегите и припадъците

В жегата се нарушава механизмът на охлаждане на тялото. Човешкият организъм поддържа една постоянна температура и всяко отклонение от нея води до нарушения на функциите на органите и системите, коментира Д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести в “Пирогов” .

Кои хора са застрашени?

Най-податливи на топлинното въздействие са децата и възрастните. На второ място са хората с хронични заболявания като исхемична болест на сърцето. От тази група особено податливи са хипертониците. Следващите застрашени са пациентите с мозъчно-съдова болест и не на последно място - болните със захарен диабет, който с времето поразява всички органи и системи. В риск през лятото са и пациентите със следните диагнози: нарушение на функцията на щитовидната жлеза, с други метаболитни заболявания, водещи до затлъстявания, даже здрави хора с наднормено тегло.

Освен пациентите с хронични заболявания припадък в жегата може да се случи и на абсолютно здрав човек. Например хората, които работят тежък физически труд, трудещите се в среда с повишена температура с ниска или висока влажност. В първия случай човек се обезводнява, ако не приема достатъчно количество течности и термичният удар му е в кърпа вързан. Ако пък влажността е над нормата - много по-изразено е въздействието на околната среда, терморегулацията не може да се справи с положението и пак следва термичен удар.

В “Пирогов” засега още не сме имали пациенти, поразени от слънцето, но ги очакваме при повишението на температурите.

 

Ако припадне пред вас човек

Ако човек припадне на улицата, околните първо трябва да извикат “Бърза помощ”. Второ - внимателно пострадалият да се пренесе в легнало положение на прохладно място. Да се провери дали диша и дали са проходими дихателните пътища - т.е. дали не си е глътнал езика. Останалото е работа на специализирания екип.

След подобен инцидент определено трябва да се направи преглед при специалист, който да уточни дали има придружаващо заболяване. А то би улеснило термичната травма. След което пациентът трябва да се придържа към нормалния начин на живот. Здравословната диета винаги е препоръчителна, но сериозни ограничения никога не трябва да се правят.

Как  да се спасите от припадане в летните жеги?

- В жегата сили ще ви дадат витамините С, от групата на В, а витамин А и Е са най-добрите антиоксиданти. С витамин А обаче трябва да се внимава, за да не се стигне до предозиране. При него се получават сериозни увреждания на организма - като на очите, на двигателния апарат и др. Хипервитаминоза А категорично е болестно състояние, затова дозите стриктно трябва да се спазват.

- Основният ми съвет е в големите жеги да не се излиза навън без причина. Особено хората над 65-годишна възраст в интервала между 11 и 16,30 ч. Ако това се наложи, задължително е да са закусили леко сутринта. Да бъдат с шапки на главата или с чадъри. Защото слънцето в последните години става все по-агресивно, а атмосферата не може да ни пази както преди няколко десетки години.

- Пийте повече течности. Поне по 2-2,5 литра на ден. Добре е да не са леденостудени. В минералната вода изстисквайте малко лимон. Адекватно решение е айрянът, но с много малко сол в него.

- Вземайте хладен, но не студен душ поне два пъти дневно.

- Алкохолът в горещините е пагубен. Забравете го с изключение на хладната бира във вечерните часове. Позволена е чаша бяло вино с лед или лек алхолен коктейл.

- Не яжте тлъсто месо и мазни ястия. Добре е да консумирате леки постни блюда, повече сирене и млечни продукти. Чудесно е българското кисело мляко. Тараторът ободрява, правете го с повече вода, копър и малко чесън.

- Избягвайте обществения транспорт - повечето пострадали от жегите припадат тъкмо в душните автобуси, тролеи или трамваи.

 

 

Източник :  в. „Труд”

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 96 посетителя в сайта