www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СВЕТОВЪРТЕЖ. НА КАКВО Е СИМПТОМ СВЕТОВЪРТЕЖА?

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

 

 

Ако имате усещането, че подът се клати или заобикаля­щите ви предмети се въртят, страдате от световъртеж.

Възможни причини  за световъртеж:

-Органични заболявания

-Медикаменти

Органuчнu заболяВанuя

-Сърдечно съдови заболявания: Невинаги пониженото кръвно налягане е причината за световъртеж сутрин при ставане. Високото кръвно налягане също може да е придружено от подобно усещане. Като цяло всички сърдечни заболявания и нарушената сърдечна дейност предизвикват виене на свят. Острата форма с недостиг на въздух и студена пот може да означава сърдечен инфаркт.

-Глаукома: Това заболяване на очите с повишаване на вътреочното налягане в тежките случаи е съпроводено от влошаване на зрението, болки в очите и главата и световъртеж.

-Нарушено кръвоснабдяване: С напредването на възрастта съдовете склерозират и влошеното кръвоснабдяване засяга определени области от мозъка, което води до световъртеж.

-Заболявания на ушите: Възпаленията на ушите или растящи там тумори могат да причинят виене на свят. Възпаленията са много болезнени, докато туморите дълго време могат да останат незабелязани. Затова причините за световъртежа изискват медицинска диагноза.

- Херпес Зостер: Когато зостер вирусът по изключение засегне нервите на ухото, се появяват световъртеж, нарушения в слуха и повръщане. При преглед лекарят вижда характерните пришки в ушния канал. Ухото е много болезнено. Когато няма мехурчета, причинителите могат да са други вируси, които нямат кожни прояви.

-Захарен диабет: Твърде ниското ниво на кръвната захар може да предизвика прималяване. Бучка гроздова захар моментално помага и симптомите като пребледняване и изпотяване изчезват.

-Шипове на врата: Гръбначният стълб в областта на шията също може да бъде засегнат от артроза. Тогава по ръба на ставната повърхност на прешлена порастват образувания, които притискат нервите, когато главата се движи, и така предизвикват световъртеж.

-Множествена склероза: Когато заболяването засегне мозъчния ствол, се наблюдава олюляване, световъртеж и припадъци.

-Болест на Мениер: Невъзпалително заболяване на вътрешното ухо. По неизвестни причини непрекъснато се повтарят пристъпи на световъртеж с гадене и повръщане, шум в едното или двете уши и влошаване на слуха.

-Тумор: Акустичният неврином е тумор, които бавно нараства в мозъка и наред с влошаването на слуха и шума в ушите причинява световъртеж.

Медикаменти като причинители на световъртеж

Приспивателните, противовъзпалителните, антималарийните препарати и лекарствата срещу високо кръвно налягане могат да причинят като страничен ефект световъртеж. Прочетете листовката, ако след прием на медикаменти ви се вие свят.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 262 посетителя в сайта