www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА И СИЛНА ТРЕСКА

(0 votes, average 0 out of 5)

Какви са възможните причини при вucoka температура u силна mpecka

Ако температурата се повиши над 39 градуса, човек обикновено доброволно остава на легло, тъй като тялото е неимоверно изтощено. Налага се да повикате лекар!

Възможните причини са:

- Грипен вирус

-Отравяне на кръвта (сепсис)

-Малария

Грипен вирус

Това, което в ежедневието наричаме грип, всъщност обикновено е просто грипна инфекция. Истинският грип (инфлуенцата) се характеризира със силна треска и с продължителност 10 до 14 дни. Тъй като високата температура вреди предимно на сърцето и кръвообращението - сър­ цето трябва да изпомпва повече кръв и кръвното наляга­ не се повишава - това вирусно заболяване представлява опасност най-вече за малките деца и възрастните хора. Затова се препоръчва последните, и най-вече пациентите с хронични заболявания, ежегодно да се ваксинират срещу грип. Грипният вирус има свойството да променя външната си структура, затова ваксината непрекъснато трябва да се подновява. Повикайте лекар!

Отравяне на кръвта (сепсис)

Възпалената рана, която се познава по силното зачервяване, затопляне, твърдия оток и болката при натиск, може да причини отравяне на кръвта. Бактериите и техните отрови не се ограничават около раната, а се разпространяват чрез кръвта из целия организъм и предизвикват внезапно и бързо покачване на температурата с втрисане. В рамките на 24 часа температурата спада до нормалните стойности, след което отново се повишава. Ако болният е имал някакво тежко заболяване и допълнително развие отравяне на кръвта, се стига до "септичен шок" с падане на кръвното налягане, ускорен пулс и опасност от спиране на белодробната и бъбречната дейност. Има голяма опасност за живота! Спешно повикайте лекар!

Малария

Високата температура над 40 градуса и силното главоболие са типични за тази тропическа болест, особено за церебралната малария, с която се заразяват пътуващите в екзотични страни. Причинителите на заболяването се пренасят чрез ухапване от женски комар от рода анофелес (Anopheles). Понякога между ухапването и първите прояви на болестта изминават месеци. По тази причина при появата на такива симптоми не е изключено да става въпрос за малария, дори пътуването да е било отдавна. Съществува опасност за живота! Препоръчва се, преди да предприемете пътуване, да проведете така наречената предпазна маларийна медикация (профилактика) с медикаменти. Спешно повикайте лекар!

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 82 посетителя в сайта