www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕДОСТАТЪЧНО ОРОСЯВАНЕ НА МОЗЪКА ВОДИ ДО СВЕТОВЪРТЕЖ

(5 votes, average 2.80 out of 5)

 

Главоболие, замайване, залитане, нестабилна походка, световъртеж, промени в паметта и вниманието, поява на апатия и депресивни състояния.

Това са първите сигнали за непълноценно оросяване на мозъка с кръв, Доц. КРАСИМИР ГЕНОВ, началник на Клиниката по нервни болести във Военномедицинската академия.А то води до преждевременното стареене на органа, което още повече се ускорява от нездравословния и заседнал живот, от голямото физическо или психическо натоварване.
Ако мозъкът работи нормално през деня, а си почива и се "зарежда" през нощта, тогава може да се избегне преждевременното му стареене. Затова е изключително важно периодично хората да отиват на прегледи и консултации със специалисти, за да се контролират функциите на мозъка. Първото, което трябва да се установи, е дали има изражение на

непълноценно
оросяване

Именно чрез него се дават стартовите сигнали за това, че нещо се случва и има някакво нарушение в кръвообращението там. Ако не им се обърне внимание, впоследствие е възможно да се стигне до микроинсулти, инсулти, до хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение и други разновидности на мозъчно-съдовата болест. При състояние като микроинсулта се стига до загиване на нервни клетки в кората на мозъка. Тогава вече се наблюдават нарушения в паметта, промяна в характера и личността на пациента, който става по-емоционален, нестабилен и неуравновесен (т. нар. емоционална инконтиненция). Не на последно място - променя се и сънят, затова през деня хората са по-мудни, стремят се да си легнат, задремват на работното място, докато през нощта са будни.
Ако ние редовно посещаваме лекаря, той ще открие рисковите фактори, които водят до мозъчно-съдовата болест. А тя се отключва от високото кръвно налягане, затлъстяването и захарния диабет, който е изключително коварен, тъй като уврежда малките, средните и големите съдове, централната и периферната нервна система. Т.е. това е едно мултиорганно заболяване. По тази причина корекцията на кръвната захар, както и на артериалното налягане са изключително важни в битката с мозъчно-съдовата болест.
Трябва да се обърне внимание и на сърдечния ритъм. Много хора казват: "Аз имам сърцебиене, сърцето ми прескача, започвам да се уморявам по-бързо." В този случай спешно трябва да се направят кардиограма и допълнителни изследвания, за да уточни лекуващият лекар какво се случва с пациента, тъй като подобно състояние е рисков фактор за малките инсулти. А те нямат клиничен израз.
Съветвам хората също да си проследяват нивото на холестерола и да внимават да не се озоват в състояние на хипокинезия (застояване). А какво прави съвременният човек: отива на работа, цял ден стои пред компютъра, не се движи, вечерта се прибира, яде в последната минута, преди да заспи, и на другия ден се повтаря същото. Само че именно движението е една от мерките, която ни пази от мозъчно-съдовата болест. Колкото и да сме ангажирани, трябва да намерим време за антиоксидантните и антистресовите методики, които оказват благоприятно въздействие върху мозъка. А те биват: движение между 3 и 5 км дневно,

йога, пилатес,
каланетика

стречинг, плуване, лечебна физкултура, излизане сред природата, лечебен масаж, посещение на фитнес, кариопрограми, които са специално подготвени за пациенти с проблеми със съдовете. Това са все елементарни неща, които непрекъснато трябва да повтаряме на нашите пациенти, защото те са профилактика на опасните мозъчно-съдови заболявания. По този начин отдалечаваме във времето усложненията им. Веднага възниква въпросът с колко години можем да ги "стопираме"? Различно. Както виждате, населението застарява. В момента неврологичните клиники са пълни с пациенти над 80-90 г. Т.е. все повече ще се увеличават тези болни. Затова, ако човек държи на своята визия и тонус, той ще се опитва да спазва здравословни правила, а така ще подобри и дейността на мозъка.
Много млади хора се интересуват, ако работят по 10-12 чса всеки ден, какво причиняват на мозъка си и дали му нанасят опасни "удари". Когато от умора той премине във фазата на преумора, функциите му се възстановяват изключително трудно. Неслучайно навсякъде в целия свят

се работи 5 дни,
а 2 дни се почива
- те са за релакс

Пак неслучайно хората, които полагат нощен труд, са подсигурени с 2 или 3 дни почивка след това. Мозъкът е като двигател - не се ли захранва с бензин и с масло, т.е. със сън и с необходимите релаксиращи методи, той ще компенсира до едно време. След това обаче започват да светят червените "лампички" - главоболие, замайване, виене на свят, притъмняване пред очите, и трябва да забавим темпото. Да помислим за себе си. Т.е. да вземем мерки срещу хроничния стрес, физическата и умствената натовареност.
Много тревожно е, че зачестяват случаите на исхемични мозъчни инсулти сред младите - дори при 25-28-годишни. Причината е, че те не коригират своите рискови фактори. Виждате, че младите масово са с високо кръвно налягане, със затлъстяване, не спазват здравословен режим, не се лекуват, камо ли да се профилактират. Расте и броят на хеморагичните инсулти ("изливане" на кръв в мозъчното вещество или в обвивките му), което пък се дължи на обяснената промяна на съдовете му.

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1606 посетителя в сайта