www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГАДЕНЕ И ПОВРЪЩАНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Гадене и повръщане

Няма човек, които да не е преживял неприятните симптоми на гадене и повръщане.

На какво са проява симптомите на гадене и повръщане?

Първо е необходимо да се изясни времето на тяхната  проява – на гладно и на празен стомах, след нахранване, при промяна на положението на тялото,както и да се наблюдава за облекчение на болния след повръщане.

Второ, трябва да се направи характеристика на повърнатото – храна, стомашен сок, жлъчен сок, кръв.

Кога се явяват симптома на гадене и симптома на повръщане?

Гадене  с  или без повръщане може да се появи и у съвсем здрави, но гнусливи хора при лоша миризма, отвратителна гледка и др. С повръщане започват редица заразни болести _ скарлатина, малария, грип. Непреодолимото гадене и повръщане се наблюдава при отравяне - с гъби, със застояла храна, с някои медикаменти (дигиталисови препарати, морфин,хинин), грешки в храненето {прекомерно ядене, дразнещи храни) че¬сто завършват с облекчаващо, съзнателно предизвикващи повръщане.

Болести предизвикващи гадене и  повръщане

Гаденето и повръщането са най-честа проява на острия гастрит. Обикновено повръщането се явява след ядене, облекчава болния и съдържа несмляна храна, която често е примесена със стомашен и жлъчен сок. За хроничния гастрит е характерно непреодолимото гадене сутрин на празен стомах, което обикновено не се последва от повръщане. При язва на дванадесетопръстника повръщането е рядък симптом. Ако при установена язва се явят повръщания на застояла храна, трябва да се мисли за стеснение на пилора. Ракът на стомаха често протича с повръщане в начало на не смляна храна, а по-късно на характерни,подобни на утайка от кафе материи. Гадене и повръщане се наблюдава често при заболявания на черния дроб и жлъчката, на задстомашната жлеза, апендикса, червата и коремницата. Често блоковите кризи при бъбреците или жлъчни  камъни,инфаркт на миокарда се съпровождат от мъчителни повръщания. Непреодолимо гадене и повръщане се наблюдава и при бъбречна недостатъчност, диабетна кома, характерно за началната бременност е повръщането на празен стомах. Повръщането, на празен, стомах имат и хроничните алкохолици. От особено значение са повръщанията при някои заболявания на централната нервна система - менингит, кръвоизливи, тумори, травми. Тези повръщания са наглед без причина, често на празен стомах или, при промяна положението, на тялото. Те са мъчителни, с напъни, без особен ефект и не облекчават болните. Съществуването на чисто нервни повръщания е твърде съмнително. Такива се наблюдават понякога у млада момичета  и  обикновено са свързани с неприятни преживявания, напрежение, менструационен цикъл и др. Зад тези нервни повръщания обаче могат да се крият някои заболявания на храносмилателната ,система - най-често гастрит.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 68 посетителя в сайта