www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОВРЪЩАНЕ НА КРЪВ

(3 votes, average 5.00 out of 5)

Повръщане на кръв

От особено значение, са повръщанията на кръвенисти материи. Този симптом плаши твърде много болния и околните и често става причина за излишна паника. От голяма важност е да се уточни видът и количеството на повърнатото, като е най-добре, то да бъде запазено до идването на лекаря. Следва да се разграничават т.нар. лъжливо повръщане на кръв. В тези случаи болните (най-често момичета или млади жени) умишлено си разкървавяват с остри предмети устната лигавица или носа. Нерядко някои болни поглъщат изхрачена кръв и след това я повръщат. В подобни случаи кръвта обикновено е премесена с храчки. Сравнително рядко се повръща чиста, непроменена, ясна кръв. В тези случаи може да се подозира кръвотечение от носа, венците или гърлото. Масивни повръщания на непроменена кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода.

Какво представлява повърнатата кръв?

Обикновено повърнатата кръв е съсирена на отделни парчета, тъмна, понякога подобна на утайка от турско кафе. Истинското количество на повърнатата кръв е трудно да се установи. Болният и околните обикновено несъзнателно преувеличават количеството на повърнатата кръв. От друга страна, много рядко е да се повърне чиста кръв. Повърнато най-често  съдържа примеси от храна, стомашен и жлъчен сок

Причини за повръщане на кръв

Най-честата причина (над 25% от случаите) за повръщането на кръв е язва на стомаха и по-рядко - язвата  на дванадесетопръстника. Повръщанията на кръв при язва на стомаха  не са много обилни, кръвта е кафеникава, съсирена, често с примеси. Често се повтарят и обикновено се предизвикват от грешки в диетата, употреба на дразнещи храни, спиртни питиета или някои лекарства - аспирин, салицилови препарат и противоревматични средства, надбъбречни хормони. В редки случаи повръщане на кръв може да се наблюдава при наранявания на стомаха (поглъщане на остри, режещи предмети), при изгаряне лигавицата на стомаха с киселини или основи. Масивни нерядко заплашващи живота повръщания на чиста кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода. Сравнително рядко може да се наблюдава повръщане на кръв при някои заболявания на кръвта, чупливост на съдове, хроничен застой. В тези случаи повръщането е оскъдно.

Действия при повръщане на кръв

Всяко повръщане на кръв е сериозна болестна проява, налагаща бърза лекарска намеса. До идването на лекаря, болният трябва да остане неподвижен на легло  и да избягва поемането дори и на течности.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1195 посетителя в сайта