www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИМУННА СИСТЕМА НИ ПРЕДПАЗВА ОТ БОЛЕСТИ

(0 votes, average 0 out of 5)

Какво представлява имунната система? Описание на имунна ситема

Имунната система е изградена от  специални клетки, белтъци, тъкани  и защитава  всеки ден  хората от микроорганизми и микроби. В повечето случай тя е верен страж като ни предпазва от различни нашественици. Това става чрез поредица стъпки наречени имунен отговор. Имунната система атакува микроорганизми и вещества, които нападат системите на тялото ни и причиняват различни заболявания.
Имуната система представлява  от  мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да ни предпазят.
Белите кръвни телца са част от тази система за отбрана, наричат се левкоцити.
Левкоцитите се произвеждат или съхраняват на много места в тялото - тимус, далак, костен мозък.

Видове имунитет


Хората имат три вида имунитет - вроден, адаптивен и пасивен.

Всеки човек се ражда с вроден или физически имунитет.

Адаптивният имунитет се развива през целият живот . Тези хора, които преболедуват от някои болести изграждат имунитет срещу тях. Други пък се имунизират срещу определена болест чрез ваксинация и пак изграждат имунитет. Това са начините за изграждане на  адаптивния имунитет.

Пасивният имунитет продължава за кратко. Той се изгражда от майчината кърма и предпазва детето от болести през ранните месеци.

Кои фактори могат да повлияят на имунната система

Фактори, които могат да засегнат имунната система:

1.имунодефицитни заболявания - по рождение или придобити
2. автоимунни заболявания - имунната система атакува собствените тъкани като  чужди тела
3. алергични заболявания
4.Рак на имунната  система
Автоимунни  заболявания
-Лупус е хронично заболяване, белязано от мускулни и ставни болки и възпаление
-Младежки ревматоиден артрит е заболяване при което  имунната система атакува съединителната  тъкан  на ставите на ръцете, краката, коленете . Имунната система я приема за  чужда.
- Склеродермия е хронично автоимунно заболяване, което може да доведе до  възпаление и увреждане на кожата, ставите и вътрешните органи.
-Анкилозиращ спондилит /болест на Бехтерев/  е възпаление на гръбначния стълб и ставите. Това възпаление причинява скованост и силна болезненост в тези област.
-Дерматомиозит  е  възпаление на кожата и на мускулите
Алергичните  заболявания
Тези заболявания се появяват, когато  имунната система е изложена на вещества, наречени алергени. Имунната реакция в такива случаи е със  симптоми на подуване, сълзене, кихане,  и понякога с реакция, наречена анафилаксия, която доста често е опасна за живота. Антихистаминови препарати могат да облекчат страданието.
Алергични заболявания са :
Астма - при нея се получават пристъпи, които се изразяват с трудно дишане, на моменти задушаване.
Екзема - известна още като атопичен дерматит. Макар че, атопичният дерматит не винаги е причинен от алергична реакция, той по-често се проявява при деца  и юноши, които имат алергии, сенна хрема , или бронхиална астма, както и при такива които имат фамилна история на заболяването.
Всички алергии към домашен прах, сезонни алергии/сенна хрема/, лекарствена алергия, хранителна алергия, алергия към токсини /пчелно  убождане/, могат да бъдат отнесени към общата група на алергиите, които  засягат хората.
Рак на имунната система се случва когато клетките започнат да растат неконтролируемо. Това може да стане с клетките на имунната система. Такива са лимфоми, левкемия. Тези състояния, особено, когато са предизвикани у деца могат да бъдат повлияни успешно и да имат добър завършек.

Доброто функциониране на имунната система дава гаранция за едно добро общо физическо и психическо  състояние на всеки  човек . Общото закаляване на тялото укрепва имунната система.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 77 посетителя в сайта