www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ГРИП

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Какво е важно за борба с грипа?

Важни за борбата с грип са не само лекарствата, но и начинът на живот. Колкото е възможно повече време да се прекарва на открито, не в градски, а в извънградски условия. Това разказва проф. Богдан Петрунов - директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред Агенция „Фокус” .

Не трябва дълго време да се стои в затворени помещения, като кина, дискотеки, зали, защото там контактът с болни хора е много по-възможен и пренасянето на инфекцията е много по-лесно. 
Как да се храним?

„Много важен е начинът на хранене. Трябва максимално да се усили консумацията на плодове и зеленчуци, особено на цитрусови плодове. Те съдържат витамин „Ц”, който е чудесно средство за профилактика от грипна инфекция. Той стимулира имунната система, това също е много важно”, посочи проф. Петрунов.

Как да засилим имунната система?

По думите му особено хората от рисковите групи – със сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания, тези над 65 години, както и децата до 12 години, трябва да започнат задължително да приемат имуностимулиращи средства. „В страната разполагаме с много препарати, които дават такава възможност. От повече от 20 години добре известен сред обществото е препаратът „Респивакс”, който масово се използва в страната, а се изнася и за чужбина. Това е утвърден препарат за стимулация на имунната система. Съществуват много други препарати на растителна основа, като хранителни добавки, които също могат да се използват с тази цел. Това е период, в който човек трябва да помисли за себе си – да засили възможностите на имунната система сама да се справи с една такава грипна или друга вирусна инфекция”, каза още специалистът.

Да се ваксинираме ли срещу грипа?

На въпрос - дали трябва човек да се ваксинира срещу грип и дали е късно да се сложи ваксина, проф. Петрунов обясни, че не е късно, може и сега да се направи, защото епидемията не е в разгара си и има достатъчно време от 14 до 21 дни, за да се изгради силен имунитет. „Най-добрата комбинация при профилактика по време на грипния сезон – от ноември до март – е поставянето на грипна ваксина и приемането на имуностимулиращи средства, които да предпазят от развитието на последващите бактериални инфекции”, посочи той. 
Бактериалните инфекции предизвикват бронхити, бронхопневмонии, пневмонии, ларингити, синузити, трахеити, ларингити и други видове инфекции на дихателната система. Усложненията могат да доведат и до мозъчни инфекции, като енцефалит, могат да доведат и до увреждане на сърцето и бъбреците. „Бактериалните усложнения са много сериозни и те изискват бактериално лечение с антибиотик”, предупреди проф. Петрунов.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 102 посетителя в сайта