www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АНТИДЕПРЕСАНТИ УБИВАТ ЕШЕРИХИЯ КОЛИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Какво се случва с лекарствата, които изхвърляме?

Антидепресанти, които често изхвърляме в тоалетната или отделяме частично с урината, могат да стигнат през преработвателните станции до местните естествени водоизточници.

На фона на тревогите за замърсяването на природата, обаче, едно ново изледване установява, че химическа субстанция, която се среща в някои антидепресанти, може да ограничи популациите на ешерихия коли и други потенциално опасни бактерии - в конкретния случай в екосистемите на Големите езера в Америка, съобщава Вести.бг.

Според изследването, представено на генералната среща на Американското общество по микробиология, флоуксетин, който е активна съставка на "Прозак", "Сарафем" и други медикаменти, използвани при психически и умствени разстройства, е бил открит в малки количества в езерото Ери.

Екипът обяснил за "Нашънъл джеографик", че регистрираното количество - около един нанограм на литър вода, е пренебрежимо малко за хората, но достатъчно да убие различни опасни бактерии, сред които и E.Coli, пренасяни от човека.

Конкретният източник на флоуксетина в езерото не е установен. Няма изпадане, няма изтичане, няма директно свързана с басейна или близка до плажовете пречиствателна станция, твърдят учените.

Един от тях - Стив Мавро, и преди е вземал проби от езерото Ери, но тази година е взел допълнителни проби за по-подробен анализ.

Лекарствата унищожават ли и "добрите" бактерии?


Тъй като антидепресантите могат потенциално да унищожават и "добрите" бактерии в организма, не е ясно какъв би бил кумулативният ефект от фармацевтичното замърсяване за човешкото здраве и за окръжаващата го екосистема.

Във всеки случай изследването обръща внимание на един нарастващ проблем - съзнателно или не, все повече медикаменти завършват в тоалетната.

Ако изпием хапче, например, съществува голяма вероятност някои негови активни съставки да бъдат отделени с урината. Да не говорим за количествата стари и неизползвани медикаменти, от които всяка година се отърваваме, изхвърляйки ги в гърнето.

Активните съставки често "оцеляват" при процеса на пречистване на отпадните води и достигат местните езера, реки и накрая морета и океани.

Има лекарства, за които е специално указано, че имат нищожно влияние върху околната среда и изхвърлянето им е "окей". Други обаче непременно трябва да бъдат върнати в аптеките или да изхвърлени в специални контейнери. Съществуват и рециклиращи програми за неизползваните лекарства.

Проблемът с фармацевтичното замърсяване засега остава неразрешен - докато не се измисли начин обработването на отпадъчните води да включва филтриране на лекарствените съставки, макар и разредени от урината.

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 729 посетителя в сайта