www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Хранително отравяне

След сигнал за съмнение за хранително натравяне на четири деца в Благоевград, Българска агенция по безопасност на храните извърши незабавна проверка по случая, съобщиха от агенцията. Екипи на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград след проверка на мястото, откъдето са закупени дюнерите, взе проби за микробиология. Резултатите се очаква да излязат до 72 часа.
Децата са били част от ученическа екскурзия. След оплакване от коремни болки, четири от децата са приети в болницата в Благоевград с опасения за хранително натравяне.

 

Описание на инфекциозни диарии

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси. Те засягат предимно детската възсраст, като при кърмачета и новородени протичат тежко и в някои случаи наподобяват отравяне (токсикоза) . Изкуствено хранените кърмачета боледуват по-често и по-тежко. В редки случаи в детски колективи (стаи за новородени, ясли, домове на майката и детето и др.) тези чревни инфекции могат да доведат до появата на епидемии.

Причини за инфекциозни диарии

Причинителите на инфекциозните диарии  се съдържат главно в изпражненията както на болните, така и на здравите заразоносители. От изпражненията заразата се разпространява в околната среда (замърсени ръце и предмети, плодове, зеленчуци и други хранителните продукти). Не случайно чревните зарази и болести се наричат "болести на нечистите ръце", защото те се срещат много по-често у лица, които нямат хигиенни навици и хигиенно устроени отходни места. Причинителите (особено чревните бактерии) остават живи с дни и седмици в околната среда вън от човешкия организъм.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 229 посетителя в сайта