www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СВИНСКИ ГРИП И "ПЪРТ" ЩЕ СА АКТИВНИ ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Добре познатия вече щам H1N1 или така наречения свински грип, който циркулира в света трета година  ще бъде активен  и през този зимен сезон. Вторият масов грипен вирус ще е “Пърт”. Той също не е нов, появи се у нас за първи път през миналата зима. Кръстен е на едноименния австралийски град, където най-напред е бил изолиран. Третата зараза ще е грипът от тип “В” - “Бризбейн” (и той е известен на епидемиолозите от няколко години).

Всичките три вируса ще бъдат включени в тазгодишната противогрипна ваксина. На практика тя е в същата комбинация като за 2010-2011 г., но “актуализирана”. Затова когато си я купувате, задължително погледнете дали на опаковката пише, че е за зима 2011-2012 г., посъветва проф. Мира Кожухарова. Очаква се ваксината да се появи на аптечния пазар в края на септември.

Според прогнозите на Световната здравна организация тази зима не се очаква нов грип. Загадката е друга - дали H1N1 отново ще е доминантният щам като през изтеклата зима (в 98% от случаите), или ще го изпревари “Пърт”. “Но всяка прогноза ще е толкова вероятна, колкото да гледате на кафе”, добави професорката.

Свинският грип “обича” младите хора - деца, бременни и затлъстели. Докато рисковата група при “Пърт” са възрастните. За разлика от H1N1 обаче той може да се “изкара на крак”, не води масово до усложнения като пневмониите и е опасен най-вече за хората с хронични заболявания (сърдечносъдови, диабет, неврологични). При тях протича по-тежко.

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 156 посетителя в сайта