www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГРИП - ПЪРТ И H1N1

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Сезонът на грипа

Заболелите  от вируси и грип българи лавинообразно се увеличават. Болни вече са 136 души на всеки 10 000 от населението, а в седмицата преди Нова година бяха 80-90 на десет хиляди. От направените проби се доказва, че повечето са на “Пърт” (носи името на австралийския град, където е изолиран за първи път). В Европа 60% от потвърдения грип се дължат на “Пърт”, а не на доминиралия в последните 3 зими грип (H1N1), известен като "свински",  коментира  “Труд”, цитирайки д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Ръстът на заболеваемостта се потвърждава и от по-голямото търсене на медицинска помощ. “През празничните дни болните от вируси в Хасково стигнаха 200 души на 10 хил., затова изследвахме 7 души с типично протичане на болестта. Един от тях - дете, се оказа с “Пърт”, останалите не бяха с грип, а междувременно и в други райони излязоха още 2 положителни случая на “Пърт”, разказа д-р Кунчев.

Започва грипна вълна

Той е категоричен, че сме в навечерието на грипна вълна. “Дали тя ще плъзне у нас след 2 или 3 седмици е трудно да се каже. Но същите епидемиологични данни подава и европейският център за контрол на заболяванията”, добави докторът. Грипът се е развихрил в Норвегия и Испания, а обикновено епидемията тръгва от западните страни. Заключението на центъра също е, че сме в началото на грипа.

Кои възрастови групи са застрашени?

В Европа пробите, доказващи го, вече са 25%, а през последната седмица на 2011-а бяха 6,5 на сто. Характерно за “Пърт” е, че атакува по-възрастните и децата. Докато свинският грип засяга хората в активна възраст (между 30 и 40 г.), бременните, тези с наднормено тегло, наблюдава се също при тежките случаи и при тези, които стигат до болница. Най-много са заболелите в Плевен, Ловеч, Силистра, Монтана и Хасково. Личните лекари и спешната помощ са получили антивирусни препарати, които по преценка ще се дават безплатно на хора в тежко състояние.

Именно благодарение на бързото поставяне на такъв медикамент, лекари от Благоеград спасиха живота на 7-годишната А. С. “Тя е приета по спешност на 5 януари с оток на мозъка (енцефалит) и след консултация с националния консултант доц. Атанас Мангъров започва лечение”, обясни д-р Александър Костов, зам.-шеф на болницата. Опасността отшумява, още не са излезли резултатите дали се дължи на грипния вирус “Пърт”.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 444 посетителя в сайта